Szukasz sprawdzonego sposobu na zdrową kolację? Kanapki z szynką już dawno Ci się znudziły i chyba sam wiesz, że nie jest to najlepszy sposób na pełnowartościowy posiłek… W takim wypadku sięgnij po strączki! Zgodzimy się z Tobą, że strączki nie są najprostszym produktem do kuchennej obróbki – trzeba je wcześniej kilkakrotnie przemyć, namaczać, a na koniec długo gotować… Całe szczęście, że Naura ułatwia życie w kuchni! W przypadku strączków również nie zawodzi i przybywa z nowościami – w ofercie zagościły: BIO soczewica oraz BIO ciecierzyca w puszkach, w naturalnej zalewie, bez dodatku soli, ugotowane i gotowe do spożycia. Ciecierzycę wykorzystaliśmy do stworzenia najszybszego na świecie hummusu, który sprawdzi się idealnie w roli pełnowartościowej kolacji!
Składniki:
- 1 puszka ekologicznej ciecierzycy Naura
- 3 łyżki tahini, czyli pasty sezamowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- około 100 ml chłodnej wody
Krok 1. Wszystkie składniki oprócz wody umieść w misie blendera i zmiksuj na gładki krem.
Krok 2. Na koniec stopniowo dodawaj bardzo chłodną wodę, cały czas miksując. To właśnie zimna woda zapewnia kremową konsystencję hummusu.
Krok 3. Gotowy hummus polej oliwą i podawaj z waflami Naura lub chrupkimi warzywami.
0 komentarzy