Żółty hummus w 5 minut!

sty 26, 2022 | Blog

Szukasz sprawdzonego sposobu na zdrową kolację? Kanapki z szynką już dawno Ci się znudziły i chyba sam wiesz, że nie jest to najlepszy sposób na pełnowartościowy posiłek… W takim wypadku sięgnij po strączki! Zgodzimy się z Tobą, że strączki nie są najprostszym produktem do kuchennej obróbki – trzeba je wcześniej kilkakrotnie przemyć, namaczać, a na koniec długo gotować… Całe szczęście, że Naura ułatwia życie w kuchni! W przypadku strączków również nie zawodzi i przybywa z nowościami – w ofercie zagościły: BIO soczewica oraz BIO ciecierzyca w puszkach, w naturalnej zalewie, bez dodatku soli, ugotowane i gotowe do spożycia. Ciecierzycę wykorzystaliśmy do stworzenia najszybszego na świecie hummusu, który sprawdzi się idealnie w roli pełnowartościowej kolacji!

Składniki:

  • 1 puszka ekologicznej ciecierzycy Naura
  • 3 łyżki tahini, czyli pasty sezamowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • około 100 ml chłodnej wody

Krok 1. Wszystkie składniki oprócz wody umieść w misie blendera i zmiksuj na gładki krem.

Krok 2. Na koniec stopniowo dodawaj bardzo chłodną wodę, cały czas mik­su­jąc. To właśnie zimna woda zapewnia kremową konsystencję hummusu.

Krok 3. Gotowy hummus polej oliwą i podawaj z waflami Naura lub chrupkimi warzywami.

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...