Zielone gofry pełnoziarniste

sie 17, 2021 | Blog

Z dżemem, owocami, a może z czekoladą? Jaki jest najlepszy sposób na złociste, chrupiące i lekkie jak chmurka gofry? Jedno jest pewne, niezależnie od dodatków i formy podania – wyróżnia je klasyczna krateczka! To właśnie ona sprawia, że są wyjątkowo chrupkie i uwielbiane przez wszystkich łasuchów. Nasze dzisiejsze gofry w kształcie serduszek, również mają klasyczny wzór, ale nie są złociste, a zielone, bo z dodatkiem szpinaku. Nie jest jeszcze wystarczająco zdrowo? W takim razie zamieńmy klasyczną mąkę na wersję pełnoziarnistą, a cukier na ksylitol. Tak powstaną najzdrowsze gofry na świecie!

Składniki ciasta:

  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej Naura
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka świeżego szpinaku

Krok 1. Mąkę przesiej z odrobiną sody, a następnie wymieszaj z ksylitolem i solą.

Krok 2. Jajko zmiksuj za pomocą blendera wraz ze szpinakiem, dodaj olej, a następnie jogurt.

Krok 3. Zmieszaj obie mikstury ze sobą, za pomocą dużej łyżki i odłóż na 20 minut.

Krok 4. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry do momentu, aż będą złociste i chrupiące.

Zdrowa podpowiedź!

Gofry smakują najlepiej w duecie z pasztetem z pieczonych warzyw Naury.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...