Zielone gofry pełnoziarniste

| Blog

Z dżemem, owocami, a może z czekoladą? Jaki jest najlepszy sposób na złociste, chrupiące i lekkie jak chmurka gofry? Jedno jest pewne, niezależnie od dodatków i formy podania – wyróżnia je klasyczna krateczka! To właśnie ona sprawia, że są wyjątkowo chrupkie i uwielbiane przez wszystkich łasuchów. Nasze dzisiejsze gofry w kształcie serduszek, również mają klasyczny wzór, ale nie są złociste, a zielone, bo z dodatkiem szpinaku. Nie jest jeszcze wystarczająco zdrowo? W takim razie zamieńmy klasyczną mąkę na wersję pełnoziarnistą, a cukier na ksylitol. Tak powstaną najzdrowsze gofry na świecie!

Składniki ciasta:

  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej Naura
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka świeżego szpinaku

Krok 1. Mąkę przesiej z odrobiną sody, a następnie wymieszaj z ksylitolem i solą.

Krok 2. Jajko zmiksuj za pomocą blendera wraz ze szpinakiem, dodaj olej, a następnie jogurt.

Krok 3. Zmieszaj obie mikstury ze sobą, za pomocą dużej łyżki i odłóż na 20 minut.

Krok 4. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry do momentu, aż będą złociste i chrupiące.

Zdrowa podpowiedź!

Gofry smakują najlepiej w duecie z pasztetem z pieczonych warzyw Naury.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...