Z dżemem, owocami, a może z czekoladą? Jaki jest najlepszy sposób na złociste, chrupiące i lekkie jak chmurka gofry? Jedno jest pewne, niezależnie od dodatków i formy podania – wyróżnia je klasyczna krateczka! To właśnie ona sprawia, że są wyjątkowo chrupkie i uwielbiane przez wszystkich łasuchów. Nasze dzisiejsze gofry w kształcie serduszek, również mają klasyczny wzór, ale nie są złociste, a zielone, bo z dodatkiem szpinaku. Nie jest jeszcze wystarczająco zdrowo? W takim razie zamieńmy klasyczną mąkę na wersję pełnoziarnistą, a cukier na ksylitol. Tak powstaną najzdrowsze gofry na świecie!
Składniki ciasta:
- 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej Naura
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka świeżego szpinaku
Krok 1. Mąkę przesiej z odrobiną sody, a następnie wymieszaj z ksylitolem i solą.
Krok 2. Jajko zmiksuj za pomocą blendera wraz ze szpinakiem, dodaj olej, a następnie jogurt.
Krok 3. Zmieszaj obie mikstury ze sobą, za pomocą dużej łyżki i odłóż na 20 minut.
Krok 4. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
Zdrowa podpowiedź!
Gofry smakują najlepiej w duecie z pasztetem z pieczonych warzyw Naury.

0 komentarzy