Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków? My również, dlatego postanowiliśmy przygotować specjalną recepturę, która sprawi, że pierniczki będą miękkie i gotowe do pałaszowania od razu po upieczeniu! W sam raz dla niecierpliwych. Pierniczki to przysmak idealny do schrupania pomiędzy wigilijnymi potrawami lub powieszenia na choince. Jakie są idealne pierniki? Aromatyczne, słodkie i mięciutkie. O ich smaku i miękkości decydują odpowiednie proporcje składników i korzenne przyprawy, które nadają ten niezwykły świąteczny klimat. Samo pieczenie i dekorowanie to jedna z najpiękniejszych tradycji świątecznych, która z pewnością nie może Cię ominąć!
Do przygotowania najlepszych i mięciutkich jak chmurka pierniczków potrzebne Ci będą:
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 czubata łyżka miodu
- 100 g oleju koksowego
- ½ szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
Krok 1. Miód podgrzej w garnku z cukrem oraz przyprawami i odstaw do ostudzenia.
Krok 2. Następnie połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć jednolite ciasto.
Krok 3. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego pierniczki za pomocą ulubionych, świątecznych foremek.
Krok 4. Poukładaj je na formie, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 6 minut.

0 komentarzy