Znudziła Ci się klasyczna pomidorowa i szukasz zdrowej alternatywy? Mamy dla Ciebie doskonałą propozycję na typowo wakacyjną, letnią zupę – Minestrone! Ten włoski klasyk jest jednym z najpopularniejszych w słonecznej Italii. To zupa wprost naładowana sezonowymi warzywami, którą możesz sam modyfikować według własnych upodobań. Zasada jest jedna – musi być dużo warzyw, szczególnie pomidorów, bo to główny składnik naszej dzisiejszej zupy.
Składniki:
- 1 passata pomidorowa Naura
- 1 czerwona papryka
- 1 mała pietruszka
- 1 średnia cebula
- 200 g marchewki
- 200 g cukinii
- 200 g kapusty
- 1 szklanka zielonego groszku
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka soczewicy w zalewie Naura
- 1,5 l wody
- 3 kostki rosołowe warzywne Naura
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa extra vergine
- dodatek: ulubiony makaron
Wykonanie:
Przygotuj duży garnek z grubym dnem i podgrzej w nim odrobinę oliwy. Warzywa pokrój w kostkę lub w plasterki i wrzucaj kolejno do garnka, zaczynając od cebuli. Lekko ją zeszklij, a następnie dodaj pietruszkę, marchew, paprykę, zielony groszek, kapustę i cukinię. Całość zalej wodą i dodaj kostki bulionowe, zioła, a następnie passatę. Na koniec dorzuć soczewicę i ugotowany wcześniej (według wskazówek na opakowaniu) makaron. Całość dopraw solą i pieprzem.
Ekologiczna wskazówka!
Dzięki tej zupie możesz wykorzystać resztki warzyw, które zostaną Ci po grillowaniu lub zalegają w lodówce po ostatnim obiedzie. Wesprzesz tym samym bardzo ważny trend Zero Waste.
0 komentarzy