Tradycyjny żurek i babka wielkanocna, po kilku dietetycznych modyfikacjach mogą być częścią Twojego zdrowego menu. Podpowiadamy jak razem z Naurą „odchudzić” świąteczne potrawy, aby nie przytyć przez święta i nadal cieszyć się pysznym smakiem!
Mąki Naury są wręcz niezastąpione w przygotowywaniu zdrowych, świątecznych wypieków.Robiąc babkę lub mazurka zamień tradycyjną jasną mąkę na mąkę pszenną lub orkiszową z pełnego ziarna. Ten typ mąki obfituje w prozdrowotny błonnik i niezbędne witaminy z grupy B, które zapewnią dobry nastrój przez całe święta. Pełnoziarnisty orkiszowy mazurek będzie tak samo pyszny, jak i zdrowy. Połącz go z kremem na bazie waniliowego budyniu i posyp migdałami, a zdobędziesz uznanie domowników za najlepszy deser tej Wielkanocy! Z kolei mąkę żytnią wykorzystaj do przygotowania domowego zakwasu na żurek. Wystarczy, że kilka łyżek mąki wymieszasz z przegotowaną wodą, czosnkiem, listkami laurowymi oraz kuleczkami ziela angielskiego i pozostawisz na siedem dni do fermentacji. Samodzielnie wykonany zakwas sprawi, że Twój żurek będzie w tym roku królem wielkanocnego stołu.
Kolejnym nieodłącznym elementem świątecznego śniadania jest pasztet. Problem może pojawić się, gdy jesteś weganinem. Całe szczęście dzisiaj popularne są pasztety już nie tylko z mięsa, ale i z marchewki, ciecierzycy lub soczewicy! Jeżeli więc jesteś na diecie wegańskiej lub masz problem z wysokim cholesterolem, zamień klasyczny pasztet na wersję roślinną. Dla zapracowanych i zabieganych mamy świetne rozwiązanie – gotowy, przepyszny pasztet z pieczonych warzyw Naury, perfekcyjnie doprawiony ziołami.
Pamiętaj, żeby Twoje dania były kolorowe – to znak dużej ilości antyoksydantów i witamin. W tym celu możesz wykorzystać naturalne soki Naury bez dodatku cukru. Do barwienia pisanek świetnie sprawdzi się sok z aronii lub buraka. Fioletowe pisanki będą wyróżniać się w świątecznym koszyku. Nie tylko kolorowe skorupki są w tym roku w modzie. Wypróbuj nasz niezawodny sposób na różowe jajka faszerowane! W tym celu w dużym słoiku umieść obrane ze skorupek jajka, zalej sokiem z buraka, przypraw czosnkiem i w takiej formie wstaw do lodówki. Najlepiej wieczorem, dzień przed śniadaniem, to sprawi, że nabiorą pięknej różowej barwy. Podpowiadamy, że jajka znakomicie komponują się z hummusem z marchewki, posypane rzeżuchą. Z kolei do domowego kompotu dodaj odrobinę soku z aronii – znacznie wzrośnie ilość antyutleniaczy i kolor będzie obłędny.
Nie zapomnij o sałatce jarzynowej, która wbrew pozorom może być bardzo zdrowa! To bogactwo warzyw, a tym samym błonnika, który reguluje funkcje jelit. W składzie sałatki koniecznie musi znaleźć się musztarda, która pomaga w trawieniu. Przy tak obfitym śniadaniu musztarda może okazać się Twoim największym sprzymierzeńcem.
Ponownie udowadniamy, że Naura to marka pełna produktów dla całej rodziny! Święta ramię w ramię z Naurą są prostsze, przyjemniejsze i o niebo smaczniejsze! Pełne składników odżywczych produkty, w połączeniu z naszymi twórczymi pomysłami, sprawią, że ta Wielkanoc będzie niezapomniana.
0 komentarzy