Wegańskie burgery z tofu

sie 4, 2021 | Blog

Burger to danie o wielu twarzach, które dotychczas rzadko kojarzyło się zdrową kuchnią. Całe szczęście podejście do tej kultowej potrawy zmieniło się w ostatnich latach i nieoczekiwanie burgery stały się nieodłącznym elementem zdrowej diety. Wpływ na ten trend z pewnością miały restauracje wegańskie, specjalizujące się w burgerach roślinnych, które niejednokrotnie przewyższają smakiem te tradycyjne. Buszując po sezonowych restauracjach, bez większych problemów znajdziecie burgera z cieciorki, buraka, tempehu czy tofu. Idąc tym tropem, postanowiliśmy stworzyć własną i oczywiście bardzo zdrową wersję wegańskiego burgera, z wykorzystaniem nowego w naszej ofercie – tofu!

Do przygotowania burgerów dla całej rodziny potrzebne Ci będą:

  • 2 opakowania tofu marynowanego Naura
  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej Naura
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Krok 1: Rozkrusz tofu za pomocą widelcana drobne kawałeczki. Następnie dodaj do tofu pozostałe składniki i odstaw masę na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2. Kiedy masa już nabierze odpowiedniej konsystencji, uformuj z niej niewielkie kulki, a następnie lekko uciśnij w dłoni, tak aby powstały dwucentymetrowe krążki.

Krok 3. Teraz wystarczy upiec nasze burgery. W tym celu poukładaj krążki na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

Krok 4. Burgery podawaj w pełnoziarnistej bułce, z ulubionymi warzywami, musztardą Naury i… hummusem z marchewki Naury. Nasza bestsellerowa pasta kanapkowa świetnie sprawdza się również w formie sosu do wegańskich burgerów.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...