Burger to danie o wielu twarzach, które dotychczas rzadko kojarzyło się zdrową kuchnią. Całe szczęście podejście do tej kultowej potrawy zmieniło się w ostatnich latach i nieoczekiwanie burgery stały się nieodłącznym elementem zdrowej diety. Wpływ na ten trend z pewnością miały restauracje wegańskie, specjalizujące się w burgerach roślinnych, które niejednokrotnie przewyższają smakiem te tradycyjne. Buszując po sezonowych restauracjach, bez większych problemów znajdziecie burgera z cieciorki, buraka, tempehu czy tofu. Idąc tym tropem, postanowiliśmy stworzyć własną i oczywiście bardzo zdrową wersję wegańskiego burgera, z wykorzystaniem nowego w naszej ofercie – tofu!
Do przygotowania burgerów dla całej rodziny potrzebne Ci będą:
- 2 opakowania tofu marynowanego Naura
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej Naura
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Krok 1: Rozkrusz tofu za pomocą widelcana drobne kawałeczki. Następnie dodaj do tofu pozostałe składniki i odstaw masę na kilka minut w chłodne miejsce.
Krok 2. Kiedy masa już nabierze odpowiedniej konsystencji, uformuj z niej niewielkie kulki, a następnie lekko uciśnij w dłoni, tak aby powstały dwucentymetrowe krążki.
Krok 3. Teraz wystarczy upiec nasze burgery. W tym celu poukładaj krążki na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Krok 4. Burgery podawaj w pełnoziarnistej bułce, z ulubionymi warzywami, musztardą Naury i… hummusem z marchewki Naury. Nasza bestsellerowa pasta kanapkowa świetnie sprawdza się również w formie sosu do wegańskich burgerów.

0 komentarzy