Wegańskie burgery z marchewki

maj 20, 2021 | Blog

Czy Ty i Twoja rodzina jecie wystarczająco dużo warzyw? Według polskich rekomendacji powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Zdając sobie sprawę jak ważne są warzywa dla naszego zdrowia, staramy się dorzucać je dosłownie wszędzie i pod każdą postacią. My również znaleźliśmy świetny sposób na smaczne przemycenie warzyw. Tworząc dzisiejszą recepturę postanowiliśmy iść tropem naszego Królika Odkrywcy, który uwielbia marchewkę! Specjalnie dla niego, jak i pozostałych marchewkowych łasuchów, stworzyliśmy roślinne burgery pełne zdrowych składników. Z pewnością cała Twoja rodzina oszaleje na punkcie tych kotlecików.

Do przygotowania najlepszych burgerów marchewkowych potrzebne Ci będą:

  • 3 szklanki tartej marchewki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Naura
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • szczypta suszonego imbiru
  • sól oraz pieprz

Jak w kilka kroków zrobić burgery?

Krok 1. Ugotowaną kaszę, która będzie świetną i bardzo zdrową bazą naszych burgerów, połącz z pozostałymi składnikami, dobrze przypraw i uformuj z masy kotlety. Mogą być duże lub nieco mniejsze – to wszystko zależy od Twoich preferencji.

Krok 2. Burgery ułóż na formie, pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępu. Kotleciki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min.

Wskazówka od Królika Odkrywcy! Burgery podawaj w pełnoziarnistej bułce z kolejną porcją świeżych warzyw i odrobiną musztardy Naura, która wzmocni smak marchewki.

Przepis jest w 100% wegański, nie zawiera jajek, laktozy i cukru!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...