Czy Ty i Twoja rodzina jecie wystarczająco dużo warzyw? Według polskich rekomendacji powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Zdając sobie sprawę jak ważne są warzywa dla naszego zdrowia, staramy się dorzucać je dosłownie wszędzie i pod każdą postacią. My również znaleźliśmy świetny sposób na smaczne przemycenie warzyw. Tworząc dzisiejszą recepturę postanowiliśmy iść tropem naszego Królika Odkrywcy, który uwielbia marchewkę! Specjalnie dla niego, jak i pozostałych marchewkowych łasuchów, stworzyliśmy roślinne burgery pełne zdrowych składników. Z pewnością cała Twoja rodzina oszaleje na punkcie tych kotlecików.
Do przygotowania najlepszych burgerów marchewkowych potrzebne Ci będą:
- 3 szklanki tartej marchewki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Naura
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki słonecznika
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka suszonej kolendry
- szczypta suszonego imbiru
- sól oraz pieprz
Jak w kilka kroków zrobić burgery?
Krok 1. Ugotowaną kaszę, która będzie świetną i bardzo zdrową bazą naszych burgerów, połącz z pozostałymi składnikami, dobrze przypraw i uformuj z masy kotlety. Mogą być duże lub nieco mniejsze – to wszystko zależy od Twoich preferencji.
Krok 2. Burgery ułóż na formie, pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępu. Kotleciki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min.
Wskazówka od Królika Odkrywcy! Burgery podawaj w pełnoziarnistej bułce z kolejną porcją świeżych warzyw i odrobiną musztardy Naura, która wzmocni smak marchewki.
Przepis jest w 100% wegański, nie zawiera jajek, laktozy i cukru!
0 komentarzy