Kto nie kocha drożdżowego ciasta? My znamy samych jego zwolenników i myślimy że również wśród naszych czytelników tacy się znajdą. Aby deser ze spokojnym sumieniem móc wkomponować w jadłospis, przygotujemy go w wersji bez cukru i wegańskiej. Uprzedzamy wszystkich sceptyków weganizmu – nie odczujecie różnicy w smaku, zapachu czy teksturze pomiędzy tym wypiekiem, a tradycyjnym, babcinym. Plusem jest też to, że za każdym razem możecie go przygotować w innej wersji, z różnymi owocami – wybierzcie te, które akurat są w sezonie lub te, które najbardziej lubicie. Przygotowując ciasto drożdżowe należy pamiętać o dokładnym odmierzaniu składników – wtedy na pewno wszystko się uda (szklanka ma 250 ml).
Drożdżowe ciasto z malinami i kruszoną (składniki na tortownicę o średnicy 20-24 cm)
- 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej
- 3/4 szklanki napoju roślinnego
- 4 g suchych drożdży instant
- 1/4 szklanki ksylitolu
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Składniki na kruszonkę:
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki ksylitolu
- szczypta soli
- 20 g zimnego oleju kokosowego
- 200 – 300 g owoców sezonowych: truskawek, malin, porzeczek lub czereśni
Mleko podgrzać w rondelku – ma być ciepłe, ale nie gorące.
Do miski przesiać mąkę (dzięki temu napowietrzysz ciasto), dodać ksylitol, drożdże, sól, ciepłe mleko i wyrabiać przez 3-4 minuty. Następnie wlać olej i dalej wyrabiać. Całkowity czas wyrabiania powinien zająć około kwadransa.
Z ciasta uformować kulę, miskę podsypać mąką i włożyć do niej tak uformowane ciasto. Miskę zakleić szczelnie folią spożywczą i zostawić na 1,5 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu. Pod koniec tego czasu przygotować dodatki.
Najpierw w kielichu blendera wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, potem pokroić w kostkę owoce. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Nasmarować dłonie kilkoma kroplami oleju i delikatnie wyjąć ciasto z miski, przełożyć do tortownicy i rozciągnąć. Powciskać owoce, wysypać kruszonkę i zostawić do wyrastania pod ściereczką na ostatnie pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto wyjąć spod ściereczki i wsunąć do piekarnika. Piec przez 25-35 minut aż do momentu gdy ciasto będzie rumiane. Kroić gdy wystygnie, chyba że nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem ciepłej drożdżówki. Smacznego!
0 komentarzy