Wakacyjny deser bez cukru

| Blog

Kto nie kocha drożdżowego ciasta? My znamy samych jego zwolenników i myślimy że również wśród naszych czytelników tacy się znajdą. Aby deser ze spokojnym sumieniem móc wkomponować w jadłospis, przygotujemy go w wersji bez cukru i wegańskiej. Uprzedzamy wszystkich sceptyków weganizmu – nie odczujecie różnicy w smaku, zapachu czy teksturze pomiędzy tym wypiekiem, a tradycyjnym, babcinym. Plusem jest też to, że za każdym razem możecie go przygotować w innej wersji, z różnymi owocami – wybierzcie te, które akurat są w sezonie lub te, które najbardziej lubicie. Przygotowując ciasto drożdżowe należy pamiętać o dokładnym odmierzaniu składników – wtedy na pewno wszystko się uda (szklanka ma 250 ml).

Drożdżowe ciasto z malinami i kruszoną (składniki na tortownicę o średnicy 20-24 cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej
  • 3/4 szklanki napoju roślinnego
  • 4 g suchych drożdży instant
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Składniki na kruszonkę:

  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 20 g zimnego oleju kokosowego
  • 200 – 300 g owoców sezonowych: truskawek, malin, porzeczek lub czereśni

Mleko podgrzać w rondelku – ma być ciepłe, ale nie gorące.

Do miski przesiać mąkę (dzięki temu napowietrzysz ciasto), dodać ksylitol, drożdże, sól, ciepłe mleko i wyrabiać przez 3-4 minuty. Następnie wlać olej i dalej wyrabiać. Całkowity czas wyrabiania powinien zająć około kwadransa.

Z ciasta uformować kulę, miskę podsypać mąką i włożyć do niej tak uformowane ciasto. Miskę zakleić szczelnie folią spożywczą i zostawić na 1,5 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu. Pod koniec tego czasu przygotować dodatki.

Najpierw w kielichu blendera wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, potem pokroić w kostkę owoce. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Nasmarować dłonie kilkoma kroplami oleju i delikatnie wyjąć ciasto z miski, przełożyć do tortownicy i rozciągnąć. Powciskać  owoce, wysypać kruszonkę i zostawić do wyrastania pod ściereczką na ostatnie pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto wyjąć spod ściereczki i wsunąć do piekarnika. Piec przez 25-35 minut aż do momentu gdy ciasto będzie rumiane. Kroić gdy wystygnie, chyba że nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem ciepłej drożdżówki. Smacznego!

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...