Kuchenna szafka pęka w szwach, czy wręcz przeciwnie – pusto tak, że aż piszczy? Niezależnie od tego jakim typem gospodyni domowej jesteś, to są takie produkty, które znajdziesz w każdym domu. Nieważne czy jesteś zdrowo zakręconym freakiem, czy dopiero zaczynasz przygodę ze zdrową żywnością, to na pewno masz w domowej spiżarni płatki owsiane! Jeżeli do tej pory kojarzyły Ci się wyłącznie z nudną papką dla maluchów, to pora to zmienić. Pokażemy Ci trzy ciekawe zastosowania płatków owsianych, które z pewnością wejdą na stałe do Twojego codziennego menu. Wszystkie możesz podać na zdrowy, poranny posiłek, bo pyszne śniadanie to gwarancja dobrego dnia!
Nocna owsianka
Składniki:
- 50 g płatków owsianych górskich Naura
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka nasion chia Naura
- 1 łyżka miodu
- pół banana
- kilka świeżych truskawek
Do dużego zamykanego słoika nalej mleka, dodaj płatki, miód oraz nasiona chia, a następnie zakręć słoik i zostaw na noc. Rano tuż przed podaniem dodaj do owsianki banana oraz truskawki i polej masłem orzechowym.
Gofry owsiane
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich Naura
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Płatki zalej mlekiem i pozostaw na pół godziny, żeby owies wchłonął wodę. Następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami i piecz na rozgrzanej gofrownicy, do momentu aż gofry będą złociste i chrupkie.
Muffiny śniadaniowe
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych zwykłych Naura
- 1 banan rozgnieciony widelcem
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 1 szklanka owoców suszonych lub świeżych, np. borówek
Wszystkie składniki wsyp do dużej misy i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy na muffinki i piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C.
0 komentarzy