Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem.
Składniki na dużą miskę:
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
ćwiartka malutkiego selera
1 puszka porządnie opłukanego groszku lub 1 szklanka mrożonego groszku ugotowanego do miękkości
½ kwaśnego jabłka
4 duże ogórki kiszone
1 cebula
5 łyżek majonezu wegańskiego
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soli himalajskiej drobnoziarnistej
czarny pieprz
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler dokładnie wyszorować i nie obierając ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie obrać jabłko, pokroić w bardzo drobną kostkę, następnie równie drobno pokroić ogórki kiszone i cebule. Kiedy warzywa będą już ugotowane, odstawić je na chwilę do przestudzenia, obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Połączyć wszystkie warzywa z majonezem, dodać musztardę, sól
oraz czarny pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku dodając ewentualnie więcej soli lub musztardy, a następnie odstawić na całą noc do przegryzienia.

0 komentarzy