Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i to już w tej chwili? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – ciasto w pięć minut z mikrofalówki! Wykorzystamy popularny w ostatnim czasie trend pieczenia ciasta w kubku, ale nieco zmienimy klasyczny przepis. Wszystko po to, aby nasze ciasto było nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Nasza bananowa wersja to deser bez dodatku cukru, naładowany błonnikiem, gdyż dodaliśmy naszą bestsellerową mąką pszenną z pełnego ziarna.
Składniki:
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 banan
- szczypta soli
- szczypta sody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Wsyp do kubka mąkę, ksylitol, sól i sodę. Dodaj jajko i wymieszaj na gładką masę. Banana rozgnieć widelcem i dołóż do ciasta. Na koniec dolej mleko i olej. Całość dokładnie wymieszaj, wstaw do mikrofalówki na 3-4 minuty na najwyższą moc i czekaj na efekty.
Trafna wskazówka!
Jeżeli masz ochotę na czekoladowe ciasto, to dodaj do masy 1 łyżeczkę kakao, nie dość, że uzupełnimy dawkę serotoniny, to dostarczymy sobie sporą porcję antyoksydantów, bo kakao to jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy.
0 komentarzy