Szybki falafel

| Blog

 

Lada moment, czyli 12. czerwca obchodzimy Dzień Falafela i z tej okazji Naura zabiera Cię w orientalną podróż do kuchni Bliskiego Wschodu. Klasyczny falafel, czyli smażone kotleciki z ciecierzycy, podawane są na hummusie lub w picie z sosem na bazie tahini. Zarówno hummus, jak i chrupiące kąski z ciecierzycy podbiły serca i podniebienia Polaków w obu tych formach. Ciecierzyca, z której powstają owe smakołyki to świetne źródło białka, błonnika i cennych dla zdrowia witamin. Wszystko to spowodowało, że orientalny falafel stał się częścią naszego codziennego menu. Wykorzystując kilka dietetycznych trików możemy to danie nieco odchudzić i sprawić, że będzie jeszcze smaczniejsze. Pokażemy Ci jak chrupiący falafel nabiera lekkości w towarzystwie warzywnej sałatki, stając się idealnym wakacyjnym daniem. Cenimy też Twój czas, dlatego skorzystaliśmy z gotowych rozwiązań.

Falafel z hummusem i warzywami – czyli, lekki, sycący, a jednocześnie szybki i zdrowy posiłek!

Składniki potrzebne do przygotowania dania dla 2 osób:

    • 1 puszka ciecierzycy Naura
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    • przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka soli, a także szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i ostrej papryki
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • olej rzepakowy do smażenia
    • 1 słoiczek hummusu marchewkowego z wędzoną papryką Naura
    • 2 wypełnione po brzegi miseczki sezonowych warzyw, które lubisz najbardziej

Wykonanie:

    1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do niej drobno posiekaną cebulkę, czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Uformuj z masy kuleczki i smaż na odrobinie oleju rzepakowego, aż kotleciki pięknie się zrumienią.
    2. W dużej miseczce rozłóż ulubione warzywa i ułóż na nich kotleciki. Obok wyłóż hummus i zajadaj z apetytem!

Dietetyk podpowiada, co zrobić żeby popularny w ostatnim czasie falafel był zdrowszy!

    • Zrezygnuj z bułki lub pity, wystarczająco dużo energii dostarczy Ci ciecierzyca. Pieczywo okaże się tylko nadprogramową porcją węglowodanów, a tym samym kalorii.
    • Dodaj do naszego klasyka warzywa, najlepiej coś zielonego, np. szpinak, rzymską sałatę lub kolejną dawkę roślinnego białka – zielony groszek, który świetnie łączy się z hummusem. Nie zapomnij też o innych kolorach i dorzuć pomidory, paprykę lub sezonową młodą marchewkę.
    • Zrezygnuj z sosu na bazie majonezu lub śmietany, zamiast tego wykorzystaj hummus, lub jogurt, który również doskonale komponuje się z daniami kuchni orientalnej.

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...