Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna! Koniecznie wykorzystaj ten czas i wrzuć do koszyka pęczek lub dwa. Czy słyszałeś kiedyś stwierdzenie: „kupiłam szparagi, ale nie mam pojęcia co z nimi zrobić?” albo „jak się gotuje szparagi?” My słyszymy je ostatnio bardzo często, dlatego jak zwykle biegniemy z pomocą i odpowiadamy na Twoje potrzeby, gdyż dziś wszystko o szparagach!
Jakie mamy szparagi?
Szparagi występują w dwóch podstawowych odmianach: zielone – to pędy, które wyrastają nad powierzchnie ziemi oraz białe – pędy, które zostają i rosną pod ziemią. Zielone są cieńsze i delikatniejsze, białe grubsze i twardsze. Są też szparagi fioletowe, które coraz częściej pojawiają się na straganach.
Jakie szparagi wybierać?
Wybieraj te cieńsze! Zarówno szparagi zielone jak i białe. Takie będą miały mniej włókien, a tym samym będą delikatniejsze i smaczniejsze. Zwracaj uwagę na to czy są świeże i jędrne. Po przełamaniu powinien wypłynąć z wnętrza sok. Teraz w sezonie bez problemu takie znajdziesz!
Jak je przygotowujemy:
Szparagi zielone mają tą przewagę, że nie trzeba ich obierać! Białe obieramy i robimy to od dołu ku górze, zostawiając główkę nieobraną. Dzięki temu zabiegowi pozbywamy się włókien. Na koniec od wszystkich szparagów odcinamy zdrewniały koniec. Jeżeli szparagi są świeże i młode wystarczy kawałeczek, jeżeli już starsze i grubsze to odrywamy nawet 1/3 długości. Możesz je po prostu nagiąć i odłamać, powinny pęknąć w odpowiednim miejscu, tuż nad zdrewniałą końcówką.
Jak gotujemy szparagi?
Szparagi najlepiej gotować w wysokim garnku, tak aby główki były nad wodą! Do wody dodajemy sól i cukier. Do szparagów białych możemy dolać soku z cytryny lub krople octu. Szparagi zielone wystarczy gotować 3-5 minut, z kolei białe – 10-15 minut. Szparagi zielone zwykle podajemy lekko twardawe, a białe miękkie.
Szparagi zielone są znacznie bardziej popularne. Świetnie sprawdzają się na śniadanie w duecie z jajkami, polane sosem holenderskim lub z nowalijkami w formie wiosennej sałatki. Zdecydowanie łatwiej wkomponować je w zdrową dietę, dlatego dziś pod lupę bierzemy szparagi białe. Ze względu na to, że nie są zbyt urodziwe – zmiksujemy je na krem i stworzymy pyszną, aksamitną zupę.
Do przygotowania tej potrawy potrzebne Ci będą:
- 1 pęczek białych szparagów, ok. 500g
- 750ml bulionu warzywnego na bazie kostki rosołowej warzywnej NAURA
- 1 ziemniak
- pół łyżeczki cukru nierafinowanego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- kilka kropel octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
1. Szparagi obierz, pokrój na 3 cm kawałki, a ziemniaka w kostkę. Wszystko razem ugotuj w naszym bulionie do miękkości (ok.15 – 20 min).
2. Teraz zmiksuj warzywa na gładką masę. Tu mała uwaga: szaragi mają włókna, nawet młode, więc jeżeli nie chcemy ich w zupie, to musimy ją przetrzeć przez sito. Na koniec doprawiamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, olej, cukier, ocet i jogurt. Podpowiadamy, że zupa świetnie komponuje się ze świeżym tymiankiem.
0 komentarzy