Proste, włoskie smaki w Twoim domu

| Blog

Smaki Włoch bardzo łatwo jest przenieść do dowolnego regionu świata – a to dlatego, że składniki używane do przygotowania potraw we włoskim stylu są bardzo proste i powszechnie dostępne. Dzisiaj proponujemy dwa iście włoskie przepisy – tradycyjną domową lasagne oraz super szybkie bułeczki pizzowe. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Lasagne:

Składniki (6-8 porcji)

  • 15 płatów makaronu lasagne
  • 150 g tartego parmezanu/grana padano
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • po łyżeczce bazylii i oregano

Sos boloński:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
  • 400 g Sosu pomidorowego passata BIO Naura

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotuj sos boloński: na oliwie, w dużym garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę. Obsmaż, następnie przesuń na bok garnka i partiami wykładaj mięso: włóż 1/3 mięsa i obsmażaj mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszaj z warzywami, przesuń na bok, powtórz z resztą mięsa. Wlej gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotuj i dodaj passatę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przykryj i gotuj na małym ogniu od 30 min do 2 godzin (jeśli mamy czas). Od czasu do czasu zamieszaj.

Przygotuj sos beszame​lowy: w średnim garnku dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewaj mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstaw z ognia, dopraw solą i gałką muszkatołową.

Piekarnik nagrzej do 180 °C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj żaroodporną prostokątną formę. Wysmaruj ją masłem, wlej i rozprowadź po dnie ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić). Na płatach lasagne rozprowadź warstwę sosu bolońskiego, następnie polej sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Powtórz jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włóż do piekarnika i piecz 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową).

Wskazówka kulinarna!

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 5 minut przed porcjowaniem – ułatwi to krojenie lasagne na kawałki.

Szybkie pizzowe bułeczki:

Składniki:

  • 1 gotowy spód do pizzy
  • 250 ml ekologicznej passaty pomidorowej
  • ser mozzarella
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • po łyżeczce bazylii i oregano
  • kilka listków świeżej bazylii

 

W rondelku podgrzać passatę z miksem przypraw. Na lekko rozwałkowanym cieście rozsmarować ciepły sos pomidorowy, następnie posypać starkowaną mozzarellą oraz suszonym oregano. Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na 14 plasterków i ułożyć je na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Bułeczki . Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Podawać gorące.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...