Produkty obiadowe

BIO kasza jaglana 

Kasza jaglana to naturalnie bezglutenowa propozycja, która stała się podstawą diety Polaków. Z tego zyskała przydomek – „królowa kasz”.  Kaszę uzyskuje się z łuskanych ziaren prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum L.), jednej z najstarszych roślin uprawnych. Charakterystyczną cechą kaszy jaglanej jest jej łatwostrawny charakter. Potrawy przygotowane na bazie tej kaszy są pożywne, sycące, a jednocześnie lekkie. Z kaszy Naury będą tym zdrowsze, że proso, z której powstaje, pochodzi z gospodarstw ekologicznych.

Proso jest idealną alternatywą dla produktów pszennych, ponieważ nie zawiera glutenu. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz walorom smakowym jagły są podstawą wielu roślinnych dań. Świetnie sprawdzają się jako baza burgerów i pasztetów wegańskich. „Królowa kasz” polecana jest również na śniadanie. Można ugotować ją z mlekiem, najlepiej z dodatkiem bakalii.

Zupy

Zapiekanki

Wegańskie burgery

BIO kasza jęczmienna 

Kasza jęczmienna jest jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce. Kasza Naury powstaje z ekologicznych ziaren jęczmienia, które pozyskiwane są z kontrolowanych gospodarstw rolnych. Wszechstronne zastosowanie i bogactwo składników odżywczych sprawia, że warto sięgać po nią każdego dnia. Kasza jęczmienna to przede wszystkim bardzo dobre źródło błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega magazynowaniu się treści pokarmowej w jelitach.

Nadaje się nie tylko jako dodatek do porcji mięsa, ale także do różnego rodzaju zapiekanek, sosów, gulaszów i sałatek. Na jej bazie powstaje również popularna polska zupa – krupnik. Przed gotowaniem należy ją najpierw opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Warto eksperymentować i oprócz tradycyjnego krupniku przygotować inne pyszne potrawy. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna forma gołąbków – zamień ryż na kaszę jęczmienną.

Zupy

Zapiekanki

Wegańskie burgery

BIO ciecierzyca

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Nie oznacza to jednak, iż jest ona zarezerwowana wyłącznie dla osób, będących na diecie roślinnej. Walory odżywcze ciecierzycy są od dawna cenione w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego, a od niedawna również na całym świecie. Stanowi źródło białka roślinnego i błonnika pokarmowego, co sprawia, że stanowi wartościowy składnik codziennej i zrównoważonej diety. Warto podkreślić, że ciecierzyca Naury pochodzi wyłącznie z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych.

W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnego hummusu, czyli popularnej pasty, którą można stosować jako dip, smarowidło do pieczywa lub dodatek do pieczonych warzyw. Cieciorka to również znakomity dodatek do sałatek, warzywnych curry,      a także wegańskich pasztetów i burgerów.

Zupy

Zapiekanki

Wegańskie burgery

BIO soczewica brązowa 

Soczewica, podobnie jak wiele innych roślin strączkowych, ma wyjątkowe właściwości odżywcze. Dzięki dużej zawartości białka może być alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego, przez co jest często stosowana w diecie wegan i wegetarian. Co ciekawe w dawnych czasach jej właściwości były cenione przez Egipcjan, gdyż była ich głównym i podstawowym posiłkiem. Naura oferuje soczewicę brązową najlepszej jakości, pochodzącą z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Oprócz białka soczewica, szczególnie brązowa, zawiera sporą ilość błonnika, który nadaje uczucie sytości i pomaga regulować pracę jelit. Soczewica brązowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do zup i zapiekanek. Zmielona i doprawiona stanowi doskonały farsz do wegańskich pierogów oraz pasztetów.

Zupy

Zapiekanki

Wegańskie burgery

BIO soczewica czerwona 

Soczewica należy do grona roślin strączkowych, dzięki czemu ma wyjątkowe walory odżywcze. W dawnych czasach jej właściwości były cenione przez Egipcjan, gdyż była ich głównym i podstawowym posiłkiem. Czerwona soczewica, oferowana przez Naurę, odznacza się najwyższą jakością, gdyż pozyskiwana jest wyłącznie z roślin ekologicznych. Charakteryzuje się wysoką zawartością dobrze przyswajalnego białka, przez co jednym z podstawowych komponentów diety wegan i wegetarian.

Czerwona soczewica, nazywana także pomarańczową najlepiej sprawdza się w formie kremowej, orientalnej zupy. Podobnie do innych roślin strączkowych ma niezwykle duże zastosowanie kulinarne. Można ją wykorzystać również jako dodatek do wegańskiego gulaszu. Świetnie smakuje w duecie z kaszą gryczaną, tworząc zdrowy zestaw obiadowy.

Zupy

Zapiekanki

Wegańskie burgery

BIO sos pomidorowy Passata 

Ekologiczna passata pomidorowa Naura to zamknięty w wygodnej, szklanej butelce aromatyczny sos składający się w 100% z pomidorów. Passata wywodzi się z Włoch, gdzie stanowi bazę wielu sosów. Pierwszy przepis na ten tradycyjny produkt narodził się w kuchni neapolitańskiej, w drugiej połowie XVIII wieku. Passatę Naury charakteryzuje głęboki i wyrazisty smak oryginalnych pomidorów, pochodzących właśnie ze słonecznej Italii.

Gotowy sos jest pozbawiony skórek oraz nasion. Dzięki gęstej konsystencji jest niezwykle wydajny. Pomidorowa passata znacznie ułatwia przygotowywanie posiłków. Doskonale nadaje się do dań kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i wielu innych potraw, pochodzących z całego świata. Doskonale sprawdza się jako baza sosów do makaronów, pizzy czy jako dodatek do dań mięsnych i zup, w tym tradycyjnej zupy pomidorowej.

Zupy

Zapiekanki

Sosy