Żyjemy w czasach, kiedy żywność jest coraz bardziej przetworzona, a warzywa i owoce nie mają tyle witamin ile kiedyś. Na ratunek biegną nam – superfoods! Pozwalają zbilansować naszą dietę i zapewnić odpowiednią podaż składników odżywczych. Pod nazwą ”superfood” kryje się żywność o bardzo wysokiej, skoncentrowanej wartości odżywczej. Ten rodzaj żywności kojarzy się nam przede wszystkich z produktami egzotycznymi, luksusowymi, które nie są tak łatwo dostępne. Nie jest to jednak reguła! Tak się składa, że superfoodsami są również nasze rodzime buraki, aronia, żurawina, kasza jaglana, a nawet olej lniany.
Jednym z najpopularniejszych przedstawicieli super grupy są jagody acai, które z powodzeniem możemy zastąpić polską aronią. Aronia to jedno z najlepszych nam znanych źródeł polifenoli, czyli silnych antyoksydantów o nieocenionej wartości odżywczej. Ze względu na dużą zawartość garbników, spożycie surowych owoców jest utrudnione. Dużo lepszym sposobem na dostarczenie sobie dawki antyoksydantów, pochodzących z aronii, jest picie 100% soku. Aronia zawiera także witaminę C – składnik, który jest niezbędny do utrzymania naszego organizmu w dobrej kondycji. Kwas askorbinowy odpowiada za prawidłowe działanie układu odpornościowego, a także pomaga w produkcji kolagenu, poprawiając wygląd skóry i wytrzymałość naczyń krwionośnych.
Inną rośliną, która wpisuje się w charakterystykę superfood, jest jarmuż – warzywo o charakterystycznym karbowanym kształcie. Stanowi skarbnicę naturalnych składników prozdrowotnych, między innymi: β-karotenu oraz luteiny i zeaksantyny – substancji wspomagających prawidłowe widzenie. Zawiera także błonnik, działający korzystnie na pracę i florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Intensywna zielona barwa wynika z występowania dużych ilości chlorofilu. Ten smak składnik występuje również w popularnych superfood – chlorelli i spirulinie.
Rozważając temat superfood, nie sposób nie wspomnieć o buraku! Zdecydowanie to jedno z najzdrowszych i najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dostarcza składników mineralnych, antyoksydantów i azotanów. Dzięki tym związkom buraki pomagają obniżyć wysokie ciśnienie krwi, a także są świetnym składnikiem diety sportowców. Badania pokazują, że ułatwiają dopływ tlenu do mięśni, a tym samym poprawiają wydolność organizmu. Nasz purpurowy bohater zawiera jeszcze inny bardzo istotny składnik – kwas foliowy. Z tego względu buraki polecane są kobietom w ciąży.
Lista produktów noszących miano „superfood” jest niesłychanie długa, ale każdy z nas może znaleźć na niej coś dla siebie. Bardzo zdrowy i pełen składników bioaktywnych jest zarówno popularny i tani burak, jak i luksusowa matcha.
Bibliografia:
- Dominguez R i wsp. Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2018. 5;15:2.
- Šamec D., Urlić B. , Salopek-Sondi B. Kale ( Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Critical reviews in food science and nutrition. 2019. 59, str. 2411-2422.
- Sidor A., Gramza-Michałowska A. Black Chokeberry Aronia melanocarpa L .-A Qualitative Composition, Phenolic Profile and Antioxidant Potential. Molecules. 2019. 15;24(20):3710.
0 komentarzy