Naleśniki – ulubione danie wszystkich dzieci. Sami w dzieciństwie nie potrafiliśmy się im oprzeć, szczególnie wtedy, gdy w całym domu unosił się aromat smażonych placków. Klasyczne z serem, owocowe z konfiturą – wszystkie smakowały obłędnie. Dzisiaj chcemy przekonać Cię, że naleśniki sprawdzają się nie tylko na słodko. Równie dobrze smakują w wersji wytrawnej. To idealna propozycja na zdrowy lunch i drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Co powiesz na wegańskie naleśniki z naszym nowym tatarem z tofu? Przyznaj – brzmi interesująco!
Składniki na 10 sztuk:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 opakowania tatara z tofu Naury
- 1 słoiczek zielonych oliwek
Krok 1. Składniki ciasta zmiksuj i odstaw na 20 minut.
Krok 2. Naleśniki smaż z dwóch stron na suchej patelni, do momentu zarumienia się placków.
Krok 3. Gotowe, lekko schłodzone naleśniki posmaruj tatarem z tofu i ułóż na nim pokrojone w plasterki oliwki. Zawiń w rulony i przekrój na połówki.
Zdrowa wskazówka! W kolejnym podejściu zastąp tatara inną, wegańską pastą na bazie tofu. W linii znajdziesz jeszcze trzy propozycje: smalczyk z tofu, a także francuską i meksykańską pastę z tofu.
0 komentarzy