Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

wrz 7, 2021 | Bez kategorii, Blog

Naleśniki – ulubione danie wszystkich dzieci. Sami w dzieciństwie nie potrafiliśmy się im oprzeć, szczególnie wtedy, gdy w całym domu unosił się aromat smażonych placków. Klasyczne z serem, owocowe z konfiturą – wszystkie smakowały obłędnie. Dzisiaj chcemy przekonać Cię, że naleśniki sprawdzają się nie tylko na słodko. Równie dobrze smakują w wersji wytrawnej. To idealna propozycja na zdrowy lunch i drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Co powiesz na wegańskie naleśniki z naszym nowym tatarem z tofu? Przyznaj – brzmi interesująco!

Składniki na 10 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 opakowania tatara z tofu Naury
  • 1 słoiczek zielonych oliwek

Krok 1. Składniki ciasta zmiksuj i odstaw na 20 minut.

Krok 2. Naleśniki smaż z dwóch stron na suchej patelni, do momentu zarumienia się placków.

Krok 3. Gotowe, lekko schłodzone naleśniki posmaruj tatarem z tofu i ułóż na nim pokrojone w plasterki oliwki. Zawiń w rulony i przekrój na połówki. 

Zdrowa wskazówka! W kolejnym podejściu zastąp tatara inną, wegańską pastą na bazie tofu. W linii znajdziesz jeszcze trzy propozycje: smalczyk z tofu, a także francuską i meksykańską pastę z tofu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...