Lubisz słodycze, ale jesteś na diecie i boisz się, że jeden mały kęs zaprzepaści ciężko wypracowany efekt? Chcesz jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – deser naładowany błonnikiem, czyli pełnoziarniste muffinki bez dodatku cukru! Dlaczego zdrowe? Bo razowe! Tradycyjną białą mąkę zastąpiliśmy wersją pełnoziarnistą. Czy wiesz dlaczego warto wybierać mąkę z pełnego przemiału? Powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie taka mąka to pozycja obowiązkowa.
Do przygotowania 12 muffinek będziesz potrzebować:
- 1 jajko
- 1 szklankę erytrytolu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
- 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- pół szklanki malin – możesz użyć świeże lub mrożone
Jak je wykonać?
Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!
Dodatkowo mamy dla Was kilka zdrowych wskazówek!
- Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, wybieraj owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, borówki są pyszne, pełne antyoksydantów i mają niewiele kalorii.
- Dlaczego w przepisie użyliśmy erytrytol? Pod względem kaloryczności to najlepszy zamiennik cukru. Czym jest? To substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach, ma 0kcal i niski, bliski zeru indeks glikemiczny.
- Taka zdrowa babeczka może posłużyć jako drugie śniadanie dla Ciebie lub Twojej pociechy.
- Jedna muffinka zawiera: 150 kcal czyli 2 razy mniej niż pączek, a dodatkowo ma aż 3g prozdrowotnego błonnika.
Lubisz słodycze, ale jesteś na diecie i boisz się, że jeden mały kęs zaprzepaści ciężko wypracowany efekt? Chcesz jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – deser naładowany błonnikiem, czyli pełnoziarniste muffinki bez dodatku cukru! Dlaczego zdrowe? Bo razowe! Tradycyjną białą mąkę zastąpiliśmy wersją pełnoziarnistą. Czy wiesz dlaczego warto wybierać mąkę z pełnego przemiału? Powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie taka mąka to pozycja obowiązkowa.
Do przygotowania 12 muffinek będziesz potrzebować:
- 1 jajko
- 1 szklankę erytrytolu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
- 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- pół szklanki malin – możesz użyć świeże lub mrożone
Jak je wykonać?
Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!
Dodatkowo mamy dla Was kilka zdrowych wskazówek!
- Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, wybieraj owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, borówki są pyszne, pełne antyoksydantów i mają niewiele kalorii.
- Dlaczego w przepisie użyliśmy erytrytol? Pod względem kaloryczności to najlepszy zamiennik cukru. Czym jest? To substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach, ma 0kcal i niski, bliski zeru indeks glikemiczny.
- Taka zdrowa babeczka może posłużyć jako drugie śniadanie dla Ciebie lub Twojej pociechy.
- Jedna muffinka zawiera: 150 kcal czyli 2 razy mniej niż pączek, a dodatkowo ma aż 3g prozdrowotnego błonnika.
0 komentarzy