Pełnoziarniste muffinki z malinami

| Blog

Lubisz słodycze, ale jesteś na diecie i boisz się, że jeden mały kęs zaprzepaści ciężko wypracowany efekt? Chcesz jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – deser naładowany błonnikiem, czyli pełnoziarniste muffinki bez dodatku cukru! Dlaczego zdrowe? Bo razowe! Tradycyjną białą mąkę zastąpiliśmy wersją pełnoziarnistą. Czy wiesz dlaczego warto wybierać mąkę z pełnego przemiału? Powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie taka mąka to pozycja obowiązkowa.  

Do przygotowania 12 muffinek będziesz potrzebować:

  • 1 jajko
  • 1 szklankę erytrytolu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
  • 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • pół szklanki malin – możesz użyć świeże lub mrożone

Jak je wykonać?

Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!

Dodatkowo mamy dla Was kilka zdrowych wskazówek!

  • Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, wybieraj owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, borówki są pyszne, pełne antyoksydantów i mają niewiele kalorii.
  • Dlaczego w przepisie użyliśmy erytrytol? Pod względem kaloryczności to najlepszy zamiennik cukru. Czym jest? To substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach, ma 0kcal i niski, bliski zeru indeks glikemiczny.
  • Taka zdrowa babeczka może posłużyć jako drugie śniadanie dla Ciebie lub Twojej pociechy.
  • Jedna muffinka zawiera: 150 kcal czyli 2 razy mniej niż pączek, a dodatkowo ma aż 3g prozdrowotnego błonnika.  

Lubisz słodycze, ale jesteś na diecie i boisz się, że jeden mały kęs zaprzepaści ciężko wypracowany efekt? Chcesz jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – deser naładowany błonnikiem, czyli pełnoziarniste muffinki bez dodatku cukru! Dlaczego zdrowe? Bo razowe! Tradycyjną białą mąkę zastąpiliśmy wersją pełnoziarnistą. Czy wiesz dlaczego warto wybierać mąkę z pełnego przemiału? Powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie taka mąka to pozycja obowiązkowa.  

Do przygotowania 12 muffinek będziesz potrzebować:

  • 1 jajko
  • 1 szklankę erytrytolu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
  • 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • pół szklanki malin – możesz użyć świeże lub mrożone

Jak je wykonać?

Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!

Dodatkowo mamy dla Was kilka zdrowych wskazówek!

  • Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, wybieraj owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, borówki są pyszne, pełne antyoksydantów i mają niewiele kalorii.
  • Dlaczego w przepisie użyliśmy erytrytol? Pod względem kaloryczności to najlepszy zamiennik cukru. Czym jest? To substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach, ma 0kcal i niski, bliski zeru indeks glikemiczny.
  • Taka zdrowa babeczka może posłużyć jako drugie śniadanie dla Ciebie lub Twojej pociechy.
  • Jedna muffinka zawiera: 150 kcal czyli 2 razy mniej niż pączek, a dodatkowo ma aż 3g prozdrowotnego błonnika.  

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...