Pełnoziarniste muffinki z malinami

sty 21, 2021 | Blog

Lubisz słodycze, ale jesteś na diecie i boisz się, że jeden mały kęs zaprzepaści ciężko wypracowany efekt? Chcesz jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – deser naładowany błonnikiem, czyli pełnoziarniste muffinki bez dodatku cukru! Dlaczego zdrowe? Bo razowe! Tradycyjną białą mąkę zastąpiliśmy wersją pełnoziarnistą. Czy wiesz dlaczego warto wybierać mąkę z pełnego przemiału? Powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie taka mąka to pozycja obowiązkowa.  

Do przygotowania 12 muffinek będziesz potrzebować:

  • 1 jajko
  • 1 szklankę erytrytolu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
  • 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • pół szklanki malin – możesz użyć świeże lub mrożone

Jak je wykonać?

Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!

Dodatkowo mamy dla Was kilka zdrowych wskazówek!

  • Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, wybieraj owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, borówki są pyszne, pełne antyoksydantów i mają niewiele kalorii.
  • Dlaczego w przepisie użyliśmy erytrytol? Pod względem kaloryczności to najlepszy zamiennik cukru. Czym jest? To substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach, ma 0kcal i niski, bliski zeru indeks glikemiczny.
  • Taka zdrowa babeczka może posłużyć jako drugie śniadanie dla Ciebie lub Twojej pociechy.
  • Jedna muffinka zawiera: 150 kcal czyli 2 razy mniej niż pączek, a dodatkowo ma aż 3g prozdrowotnego błonnika.  

Lubisz słodycze, ale jesteś na diecie i boisz się, że jeden mały kęs zaprzepaści ciężko wypracowany efekt? Chcesz jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – deser naładowany błonnikiem, czyli pełnoziarniste muffinki bez dodatku cukru! Dlaczego zdrowe? Bo razowe! Tradycyjną białą mąkę zastąpiliśmy wersją pełnoziarnistą. Czy wiesz dlaczego warto wybierać mąkę z pełnego przemiału? Powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie taka mąka to pozycja obowiązkowa.  

Do przygotowania 12 muffinek będziesz potrzebować:

  • 1 jajko
  • 1 szklankę erytrytolu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
  • 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • pół szklanki malin – możesz użyć świeże lub mrożone

Jak je wykonać?

Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!

Dodatkowo mamy dla Was kilka zdrowych wskazówek!

  • Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, wybieraj owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, borówki są pyszne, pełne antyoksydantów i mają niewiele kalorii.
  • Dlaczego w przepisie użyliśmy erytrytol? Pod względem kaloryczności to najlepszy zamiennik cukru. Czym jest? To substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach, ma 0kcal i niski, bliski zeru indeks glikemiczny.
  • Taka zdrowa babeczka może posłużyć jako drugie śniadanie dla Ciebie lub Twojej pociechy.
  • Jedna muffinka zawiera: 150 kcal czyli 2 razy mniej niż pączek, a dodatkowo ma aż 3g prozdrowotnego błonnika.  

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...