Pełnoziarniste muffinki z malinami

sty 21, 2021 | Blog

Lubisz słodycze, ale jesteś na diecie i boisz się, że jeden mały kęs zaprzepaści ciężko wypracowany efekt? Chcesz jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – deser naładowany błonnikiem, czyli pełnoziarniste muffinki bez dodatku cukru! Dlaczego zdrowe? Bo razowe! Tradycyjną białą mąkę zastąpiliśmy wersją pełnoziarnistą. Czy wiesz dlaczego warto wybierać mąkę z pełnego przemiału? Powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie taka mąka to pozycja obowiązkowa.  

Do przygotowania 12 muffinek będziesz potrzebować:

  • 1 jajko
  • 1 szklankę erytrytolu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
  • 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • pół szklanki malin – możesz użyć świeże lub mrożone

Jak je wykonać?

Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!

Dodatkowo mamy dla Was kilka zdrowych wskazówek!

  • Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, wybieraj owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, borówki są pyszne, pełne antyoksydantów i mają niewiele kalorii.
  • Dlaczego w przepisie użyliśmy erytrytol? Pod względem kaloryczności to najlepszy zamiennik cukru. Czym jest? To substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach, ma 0kcal i niski, bliski zeru indeks glikemiczny.
  • Taka zdrowa babeczka może posłużyć jako drugie śniadanie dla Ciebie lub Twojej pociechy.
  • Jedna muffinka zawiera: 150 kcal czyli 2 razy mniej niż pączek, a dodatkowo ma aż 3g prozdrowotnego błonnika.  

Lubisz słodycze, ale jesteś na diecie i boisz się, że jeden mały kęs zaprzepaści ciężko wypracowany efekt? Chcesz jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – deser naładowany błonnikiem, czyli pełnoziarniste muffinki bez dodatku cukru! Dlaczego zdrowe? Bo razowe! Tradycyjną białą mąkę zastąpiliśmy wersją pełnoziarnistą. Czy wiesz dlaczego warto wybierać mąkę z pełnego przemiału? Powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie taka mąka to pozycja obowiązkowa.  

Do przygotowania 12 muffinek będziesz potrzebować:

  • 1 jajko
  • 1 szklankę erytrytolu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
  • 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • pół szklanki malin – możesz użyć świeże lub mrożone

Jak je wykonać?

Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!

Dodatkowo mamy dla Was kilka zdrowych wskazówek!

  • Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, wybieraj owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, borówki są pyszne, pełne antyoksydantów i mają niewiele kalorii.
  • Dlaczego w przepisie użyliśmy erytrytol? Pod względem kaloryczności to najlepszy zamiennik cukru. Czym jest? To substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach, ma 0kcal i niski, bliski zeru indeks glikemiczny.
  • Taka zdrowa babeczka może posłużyć jako drugie śniadanie dla Ciebie lub Twojej pociechy.
  • Jedna muffinka zawiera: 150 kcal czyli 2 razy mniej niż pączek, a dodatkowo ma aż 3g prozdrowotnego błonnika.  

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Ciasteczka jęczmienne  do szkolnego lunchboxa

Ciasteczka jęczmienne do szkolnego lunchboxa

Czy chcemy, czy nie wrzesień zapukał do naszych drzwi a wraz z nim nowy rok szkolny. Widzimy jeden plus tej całej sytuacji - z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie.na lepsze! Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego...

Wakacyjny deser bez curku

Wakacyjny deser bez curku

Kto nie kocha drożdżowego ciasta? My znamy samych jego zwolenników i myślimy że również wśród naszych czytelników tacy się znajdą. Aby deser ze spokojnym sumieniem móc wkomponować w jadłospis, przygotujemy go w wersji bez cukru i wegańskiej. Uprzedzamy wszystkich...

Najszybszy chłodnik świata!

Najszybszy chłodnik świata!

Najszybszy sposób na super smaczny i super szybki chłodnik na bazie naszego soku z buraka. Do przygotowania potrzebujesz: 2 pęczki rzodkiewek 1 duży ogórek szklarniowy 1 awokado 1 ząbek czosnku kilka gałązek kopru pół pęczka szczypiorku 1 litr jogurtu naturalnego 1...