Jagody to wakacyjny rarytas, który świetnie smakuje prosto z krzaczka, ale kiedy zatopi się go w puszystym cieście drożdżowym, to już czysta rozkosz dla podniebienia! Na ten letni klasyk czekamy cały rok i jak tylko pojawią się jagody, to każdy, nawet niewprawiony cukiernik zabiera się za ich pieczenie. Jeżeli jeszcze nie robiliście w tym roku jagodzianek, to spieszcie się, bo to ostatni dzwonek, gdyż jagody powoli się kończą. Nie masz sprawdzonego przepisu? Mamy dla Ciebie perfekcyjną recepturę na jagodzianki, wypełnione po same brzegi leśnymi jagodami!
Składniki ciasta drożdżowego:
- 50 g ciepłego mleka mleka
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 100 g ksylitolu
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
- 2 żółtka
- 40 g miękkiego masła
- 40 ml oleju rzepakowego
Składniki nadzienia:
- 350 g świeżych leśnych jagód
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Do naczynia wlej mleko, dodaj drożdże oraz ksylitol, wymieszaj i pozostaw na 10 min. Następnie dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrabiaj je za pomocą robota lub ręcznie przez około 5 minut. Ciasto przełóż do dużej, natłuszczonej olejem miski i przykryj ściereczką kuchenną. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 1 h. Jagody umyj, osusz i oprósz mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto podziel na 15 części, uformuj kule, rozwałkuj i wyłóż po 2 łyżeczki borówek i zlep brzegi. Drożdżówki wyłóż na formę, przykrytą papierem do pieczenia i odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Dietetyczna wskazówka!
- Zrezygnuj z kruszonki i lukru, przecież doskonale wiesz, że i tak najważniejsze są jagody! Tego typu dekoracja, to zawsze dodatkowe kalorie.
- Możesz spróbować zwiększyć ilość mąki pełnoziarnistej na rzecz mąki pszennej. Im więcej produktu pełnoziarnistego, tym więcej prozdrowotnego błonnika.
0 komentarzy