Zapytaliśmy Was z czym kojarzą się Wam wakacje, część z Was odpowiedziała, że z truskawkami – to zrozumiałe, w końcu te owoce w formie świeżej dostępnie są jedynie przez miesiąc w ciągu roku, nie wspominając o tym, że są przepyszne! Druga połowa myśląc o wakacjach od razu przywołuje w pamięci chrupkie i słodkie gofry. Postanowiliśmy połączyć Wasze ulubione, wakacyjne smakołyki i z tego duetu powstał deser idealny, czyli gofry z truskawkami.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
Wykonanie:
- Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij jedno i drugie w oddzielnych miseczkach.
- Do żółtek, cały czas miksując, kolejno dodaj: cukier (ksylitol), olej, jogurt, mąki oraz sodę. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko łyżką.
- Na rozgrzaną formę gofrownicy wlewaj 2 łyżki puszystej masy i piecz na złoty kolor.
- Podawaj oczywiście z truskawkami!
- Jeżeli masz dużą rodzinę – użyj podwójne porcje składników.
Dietetyk podpowiada, co zrobić żeby nasze ulubione gofry były zdrowsze!
- W przepisie część białej mąki zastąpiono mąką pełnoziarnistą, co spowodowało, że wzbogaciliśmy ciasto o błonnik. Śmiało eksperymentuj z mąkami i nie bój się nieoczywistych połączeń. Spróbuj zrobić to samo z mąką owsianą, mąką z amarantusa, a nawet mąką kasztanową – sprawią, że domowe gofry będą jeszcze zdrowsze! Jogurt możesz z powodzeniem zastąpić zsiadłym mlekiem lub kefirem – to między innymi produkty fermentowane sprawiają, że ciasto jest takie puszyste.
- Sięgając po gofry z budki podczas wakacyjnych wojaży zrezygnuj z bitej śmietany. Tak wiem, że nie jest to łatwe, ale musisz wiedzieć, że najczęściej jest to śmietanka z różnymi szkodliwymi dodatkami do żywności, a poza tym to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy ograniczać. Jeśli bita śmietana wygląda naturalnie i masz na nią ogromną ochotę – poproś o połowę porcji, to zawsze jakiś zdrowy kompromis. Robiąc gofry w domu możesz użyć jogurtu typu islandzkiego, ma podobne właściwości, a dużo mniej tłuszczu.
- Oczywiście najlepszym dodatkiem do gofrów są świeże owoce! Zrezygnuj z tych w syropie, frużelin i dżemów, które najczęściej napakowane są dużą ilością cukru.
0 komentarzy