Pełnoziarniste gofry z truskawkami

| Blog

Zapytaliśmy Was z czym kojarzą się Wam wakacje, część z Was odpowiedziała, że z truskawkami – to zrozumiałe, w końcu te owoce w formie świeżej dostępnie są jedynie przez miesiąc w ciągu roku, nie wspominając o tym, że są przepyszne! Druga połowa myśląc o wakacjach od razu przywołuje w pamięci chrupkie i słodkie gofry. Postanowiliśmy połączyć Wasze ulubione, wakacyjne smakołyki i z tego duetu powstał deser idealny, czyli gofry z truskawkami.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu

Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij jedno i drugie w oddzielnych miseczkach.
  2. Do żółtek, cały czas miksując, kolejno dodaj: cukier (ksylitol), olej, jogurt, mąki oraz sodę. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko łyżką.
  3. Na rozgrzaną formę gofrownicy wlewaj 2 łyżki puszystej masy i piecz na złoty kolor.
  4. Podawaj oczywiście z truskawkami!
  5. Jeżeli masz dużą rodzinę – użyj podwójne porcje składników.   

Dietetyk podpowiada, co zrobić żeby nasze ulubione gofry były zdrowsze!

  • W przepisie część białej mąki zastąpiono mąką pełnoziarnistą, co spowodowało, że wzbogaciliśmy ciasto o błonnik. Śmiało eksperymentuj z mąkami i nie bój się nieoczywistych połączeń. Spróbuj zrobić to samo z mąką owsianą, mąką z amarantusa, a nawet mąką kasztanową – sprawią, że domowe gofry będą jeszcze zdrowsze! Jogurt możesz z powodzeniem zastąpić zsiadłym mlekiem lub kefirem – to między innymi produkty fermentowane sprawiają, że ciasto jest takie puszyste.
  • Sięgając po gofry z budki podczas wakacyjnych wojaży zrezygnuj z bitej śmietany. Tak wiem, że nie jest to łatwe, ale musisz wiedzieć, że najczęściej jest to śmietanka z różnymi szkodliwymi dodatkami do żywności, a poza tym to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy ograniczać. Jeśli bita śmietana wygląda naturalnie i masz na nią ogromną ochotę – poproś o połowę porcji, to zawsze jakiś zdrowy kompromis. Robiąc gofry w domu możesz użyć jogurtu typu islandzkiego, ma podobne właściwości, a dużo mniej tłuszczu.
  • Oczywiście najlepszym dodatkiem do gofrów są świeże owoce! Zrezygnuj z tych w syropie, frużelin i dżemów, które najczęściej napakowane są dużą ilością cukru.

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...