Piknik na trawie to idealny sposób na spędzenie słonecznego, lipcowego popołudnia. A co smakuje najlepiej na łonie natury? Zdecydowanie słodkości! Pikniki rządzą się swoimi prawami – to czas wypoczynku i beztroski, któremu towarzyszą ulubione przekąski. Pamiętaj tylko, żeby były zdrowe! Typowym piknikowym pewniakiem są drożdżówki! Oczywiście nasze będą zdrowsze, bo pełnoziarniste i bez dodatku cukru, a do tego pełne sezonowych czereśni! Drożdżówki oprócz tego, że są pyszne, są również bardzo wygodne – zjesz je bez sztućców, chwytając w rękę!
Do przygotowania pełnoziarnistego, drożdżowego ciasta, potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 Naura
- 250 ml mleka
- 20 g drożdży
- 100 g ksylitolu
- 100 g masła
- 1 jajko i 2 żółtka
- szczypta soli
Owocowy dodatek:
- 300 g czereśni
Krok 1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzej i dodaj do niego ksylitol oraz pokruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 2. Jajka wraz z żółtkami zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj do nich mąkę, sól, wcześniej przygotowany zaczyn i masło. Całość wyrabiaj około 15 minut, do momentu aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do momentu aż podwoi swoją objętość.
Krok 3. Przygotuj owoce: dokładnie je umyj, a następnie wydryluj przy pomocy drylownicy lub poprzekrawaj na połówki i wyjmij z nich pestki.
Krok 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj z nich okręgi, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ułóż na każdej drożdżówce porcję czereśni. Brzegi możesz posmarować „roztrzepanym” białkiem jajka.
Krok 5. Drożdżówki piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Mała podpowiedź od naszego Królika Odkrywcy: możesz uatrakcyjnić swoje drożdżówki, dodając na wierzch chrupiącą kruszonkę. Zrobisz ją, ugniatając i krusząc w dłoniach: 50 g zimnego masła, 50 g ksylitolu, 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Naura. Posyp nią drożdżówki tuż przed upieczeniem.
0 komentarzy