Pełnoziarniste drożdżówki – idealne na piknik

lip 15, 2021 | Blog

Piknik na trawie to idealny sposób na spędzenie słonecznego, lipcowego popołudnia. A co smakuje najlepiej na łonie natury? Zdecydowanie słodkości! Pikniki rządzą się swoimi prawami – to czas wypoczynku i beztroski, któremu towarzyszą ulubione przekąski. Pamiętaj tylko, żeby były zdrowe! Typowym piknikowym pewniakiem są drożdżówki! Oczywiście nasze będą zdrowsze, bo pełnoziarniste i bez dodatku cukru, a do tego pełne sezonowych czereśni! Drożdżówki oprócz tego, że są pyszne, są również bardzo wygodne – zjesz je bez sztućców, chwytając w rękę!

Do przygotowania pełnoziarnistego, drożdżowego ciasta, potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 Naura
  • 250 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g masła
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • szczypta soli

Owocowy dodatek:

  • 300 g czereśni

Krok 1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzej i dodaj do niego ksylitol oraz pokruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2. Jajka wraz z żółtkami zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj do nich mąkę, sól, wcześniej przygotowany zaczyn i masło. Całość wyrabiaj około 15 minut, do momentu aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do momentu aż podwoi swoją objętość.

Krok 3. Przygotuj owoce: dokładnie je umyj, a następnie wydryluj przy pomocy drylownicy lub poprzekrawaj na połówki i wyjmij z nich pestki.

Krok 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj z nich okręgi, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ułóż na każdej drożdżówce porcję czereśni. Brzegi możesz posmarować „roztrzepanym” białkiem jajka.

Krok 5. Drożdżówki piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Mała podpowiedź od naszego Królika Odkrywcy: możesz uatrakcyjnić swoje drożdżówki, dodając na wierzch chrupiącą kruszonkę. Zrobisz ją, ugniatając i krusząc w dłoniach: 50 g zimnego masła, 50 g ksylitolu, 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Naura. Posyp nią drożdżówki tuż przed upieczeniem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...