Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na śniadanie z nutką orientu? Daktylowa słodycz przełamana kardamonem może okazać się strzałem w dziesiątkę i zrewolucjonizować Twoją śniadaniową rutynę tej jesieni. Daktylowa owsianka – bo o niej mowa – rozgrzewa, nasyca, a co najważniejsze jest bez dodatku cukru. Słodycz uzyskamy wyłącznie dzięki bardzo sycącym daktylom, które jednocześnie zapewnią kremową konsystencję, a w końcu o to w owsiance chodzi – żeby była słodka, sycąca i jedwabista, zapewniając nam dobry humor z samego rana!
Składniki na 2 porcje:
- ¾ szklanki płatków owsianych górskich
- 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 8 suszonych daktyli
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki kremu z nerkowców
Wykonanie:
Posiekaj daktyle, dodaj do nich płatki oraz kakao i zalej mlekiem. Całość zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut lub do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dopraw kardamonem, dodaj orzechy i udekoruj ulubionymi owocami.
Wskazówka, która dodarła do nas prosto od dietetyka!
Dodaj do owsianki siemię lniane, dzięki któremu nadasz jej jeszcze więcej kleistości i kremowości. Owsianka z daktylami i orzechami, to już jest spora porcja składników odżywczych, a dodając do niej len maksymalnie zwiększysz ten efekt.
0 komentarzy