Rozpoczynamy najpiękniejszy czas w roku – wakacje! Wycieczki, wolny czas z rodziną, a przy tym piękna pogoda, która zdecydowanie nas rozpieszcza. Bez wątpienia to doskonała pora, żeby przypomnieć sobie o lemoniadzie! Nic tak nie chłodzi w ciepły dzień jak kwaskowaty, zimny napój. Jeśli do tej pory do przygotowania lemoniady wykorzystywałeś jedynie cytryny, najwyższa pora to zmienić. Dzisiaj chcemy pokazać Ci, że ten wakacyjny klasyk nie musi powstawać wyłącznie na bazie cytryny. Przygotowując orzeźwiający napój możesz poszaleć ze smakami i zaoferować swoim najbliższym coś nowego!
Lemoniada z żurawiną
- 2 szklanki wody gazowanej
- pół szklanki soku z żurawiny Naura
- pół szklanki malin
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- garść listków mięty
- lód
Lemoniada limonkowa z galaretką
- 2 szklanki wody mineralnej
- sok wyciśnięty z trzech limonek
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- limonka pokrojona w plasterki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka galaretki cytrynowej z agarem Naura
- garść listków mięty
- lód
Jakie wskazówki na temat lemoniady ma dietetyk?
- Proponowane lemoniady nie są bardzo słodkie, ale jeżeli eliminujesz cukier całkowicie, zamień go na erytrytol.
- Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dodatek wegańskiej galaretki do lemoniady. Zabieg ten spowoduje zagęszczenie napoju i sprawił, że lemoniada stanie się źródłem błonnika.
- Zachęcam do eksperymentowania i spróbowania pozostałych soków Naury – granatu, aronii, a nawet buraka. Dzięki nim możesz stworzyć własną, pełną koloru, a tym samym antyoksydantów, propozycję.
0 komentarzy