Latem uwielbiamy słodkie śniadania! Przede wszystkim ze względu na bogactwo sezonowych owoców, które możemy bez końca dodawać do naszych zdrowych śniadań. Świetnie komponują się z naleśnikami, pankejkami i owsianką! Jest pożywna, a co bardziej istotnie – zdrowa ze względu na dużą zawartość błonnika i witamin, pochodzących właśnie z owoców. Owsianka jest smaczna, zwłaszcza jeśli połączy się ją ze zdrowymi dodatkami, takimi jak orzechy, ziarna i wspomniane owoce. W zasadzie jej smak zależy w dużej mierze od dobrych składników – dlatego zaufaj nam i wybierz płatki ekologiczne, a także od Twojej kreatywności i ilości dodatków. Jeżeli jesteś śpiochem i nie lubisz rano wstawać, a tym bardziej przesiadywać o poranku w kuchni, możesz przygotować modną w ostatnim czasie – nocną owsiankę! Rano tylko udekorujesz wszystko świeżymi owocami.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych górskich Naura
- 200 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka musu kokosowego
- 1 łyżka nasion chia Naura
- 1 łyżka syropu klonowego
- pół banana
- pół szklanki świeżych borówek
- 2 morele
- kilka truskawek lub malin
Wykonanie:
Do mleka dodaj mus kokosowy, syrop klonowy, nasiona chia i rzecz jasna płatki owsiane. Do dużego zamykanego słoika wlej miksturę, a następnie wstaw do lodówki i zostaw na noc. Rano, tuż przed podaniem, dodaj do owsianki jagody, pokrojonego w plasterki banana i kawałki moreli. Najbardziej owocowa i wyjątkowo zdrowa owsianka gotowa!
Zdrowe wskazówki, które ułatwią Ci przygotowywanie owsianki!
Bazowy przepis, czy płatki owsiane zalane ulubionym mlekiem, możesz modyfikować za pomocą ulubionych dodatków – polecamy sezonowe owoce! W sierpniu wybieraj owoce jagodowe, a we wrześniu postaw na śliwki, jesienią z kolei wybierz jabłka w połączeniu z cynamonem, bo będziesz wtedy poszukiwać rozgrzewających dodatków.
0 komentarzy