Niskokaloryczny tort chia

sie 24, 2021 | Blog

Marzy Ci się wykwintny tort na ostatni weekend lata, ale nie chcesz stracić wypracowanej przez ostatnie miesiące szczupłej sylwetki? Mamy dla Ciebie doskonałe rozwiązanie – tort chia! Nasiona szałwii hiszpańskiej nie są już tylko egzotyczną ciekawostką, a stały się stałym elementem zdrowej, zrównoważonej diety każdego z nas. Nasza dzisiejsza propozycja naładowana będzie nimi po brzegi, a co najważniejsze – deser jest lekki, wegański i możesz go pałaszować bez wyrzutów sumienia!

Spód:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka suszonych daktyli

Składniki masy:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • ½ szklanki nasion chia Naura
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki agaru

Polewa: wegańska galaretka truskawkowa z agarem Naura (2 opakowania)

Krok 1. Suszone daktyle wraz z orzechami zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Całość wyłóż do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do schłodzenia.  

Krok 2. Mleko umieść w garnku i podgrzej. Następnie dodawaj pozostałe składniki masy i odstaw na 15 minut, żeby nasionka chia wchłonęły płyn. Masę wylej na spód i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia.

Krok 3. Przygotuj galaretkę według wskazówek na opakowaniu i wylej na wierzch tortu.

Zdrowa wskazówka – na wierzchu, przed wylaniem galaretki, ułóż świeże owoce! Świetnie prezentują się szczególnie te fioletowe – jeżyny i borówki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...