Marzy Ci się wykwintny tort na ostatni weekend lata, ale nie chcesz stracić wypracowanej przez ostatnie miesiące szczupłej sylwetki? Mamy dla Ciebie doskonałe rozwiązanie – tort chia! Nasiona szałwii hiszpańskiej nie są już tylko egzotyczną ciekawostką, a stały się stałym elementem zdrowej, zrównoważonej diety każdego z nas. Nasza dzisiejsza propozycja naładowana będzie nimi po brzegi, a co najważniejsze – deser jest lekki, wegański i możesz go pałaszować bez wyrzutów sumienia!
Spód:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka suszonych daktyli
Składniki masy:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 szklanki mleka sojowego
- ½ szklanki nasion chia Naura
- ½ szklanki ksylitolu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki agaru
Polewa: wegańska galaretka truskawkowa z agarem Naura (2 opakowania)
Krok 1. Suszone daktyle wraz z orzechami zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Całość wyłóż do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do schłodzenia.
Krok 2. Mleko umieść w garnku i podgrzej. Następnie dodawaj pozostałe składniki masy i odstaw na 15 minut, żeby nasionka chia wchłonęły płyn. Masę wylej na spód i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia.
Krok 3. Przygotuj galaretkę według wskazówek na opakowaniu i wylej na wierzch tortu.
Zdrowa wskazówka – na wierzchu, przed wylaniem galaretki, ułóż świeże owoce! Świetnie prezentują się szczególnie te fioletowe – jeżyny i borówki.
0 komentarzy