Niskokaloryczny tort chia

| Blog

Marzy Ci się wykwintny tort na ostatni weekend lata, ale nie chcesz stracić wypracowanej przez ostatnie miesiące szczupłej sylwetki? Mamy dla Ciebie doskonałe rozwiązanie – tort chia! Nasiona szałwii hiszpańskiej nie są już tylko egzotyczną ciekawostką, a stały się stałym elementem zdrowej, zrównoważonej diety każdego z nas. Nasza dzisiejsza propozycja naładowana będzie nimi po brzegi, a co najważniejsze – deser jest lekki, wegański i możesz go pałaszować bez wyrzutów sumienia!

Spód:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka suszonych daktyli

Składniki masy:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • ½ szklanki nasion chia Naura
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki agaru

Polewa: wegańska galaretka truskawkowa z agarem Naura (2 opakowania)

Krok 1. Suszone daktyle wraz z orzechami zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Całość wyłóż do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do schłodzenia.  

Krok 2. Mleko umieść w garnku i podgrzej. Następnie dodawaj pozostałe składniki masy i odstaw na 15 minut, żeby nasionka chia wchłonęły płyn. Masę wylej na spód i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia.

Krok 3. Przygotuj galaretkę według wskazówek na opakowaniu i wylej na wierzch tortu.

Zdrowa wskazówka – na wierzchu, przed wylaniem galaretki, ułóż świeże owoce! Świetnie prezentują się szczególnie te fioletowe – jeżyny i borówki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...