Kilka żółtek, pełny kubek tłustej śmietanki i pół szklanki drobnego cukru – to składniki tradycyjnych lodów. Brzmi pysznie, ale kalorycznie… My pokażemy Ci, że można w kilka chwil zrobić pyszne, niskokaloryczne lody na bazie owoców! Warto poznać nasz przepis, bo już wkrótce Światowy Dzień Lodów, czyli świetna okazja do przygotowania pysznego deseru dla całej rodziny. W świecie lodów niezależnie od preferencji smakowych, każdy może znaleźć coś dla siebie. My dziś chcemy zaproponować coś wszystkim tym, którzy dbają o zdrowie i cenią niebanalne rozwiązania.
Składniki potrzebne do wykonania lodów:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej Naura
- 1 szklanka jogurtu
- 1 szklanka świeżych malin
- 1/3 szklanki soku żurawinowego Naura
- 1 łyżka miodu
+ foremki do lodów
Wykonanie:
- Galaretkę rozpuść według instrukcji na opakowaniu, lekko ostudź i połącz z pozostałymi składnikami.
- Zmiksuj za pomocą miksera na gładką masę.
- Kremową masą napełnij foremki i włóż na 24 h do zamrażarki.
Wskazówki odnośnie przepisu prosto od dietetyka:
- Wykonując ten letni deser musisz postępować szybko, gdyż galaretka z agarem zastyga nawet w temperaturze pokojowej.
- Dodaj do deseru łyżeczkę superfood, a Twoje lody będą jeszcze bardziej odżywcze! Mogą to być nasiona chia, jagody goji lub odrobinę soku z buraka, dzięki któremu dodatkowo podbijesz kolor deseru.
- W przepisie użyto miodu. Jak nie lubisz bardzo słodkich deserów, to pomiń ten składnik. Deser i tak będzie lekko słodki, bo w galaretce znajduje się cukier trzcinowy.
0 komentarzy