Brownie to smakołyk, na punkcie którego oszalał z radości cały świat! A szczególnie miłośnicy czekolady, gdyż to właśnie ona jest głównym składnikiem ciasta. Brownie może być bardzo miękkie, wręcz rozpływające się w środku lub mocno wypieczone, zwarte i kruche. W zależności od długości pieczenia i użytych składników możesz je dostosować do swoich preferencji i na wiele sposobów modyfikować. Zaletami tego ciasta jest z pewnością to, że jest bardzo proste, szybkie, a co najważniejsze – wyjątkowo pyszne! Co zrobić, żeby było jeszcze smaczniejsze? Dodaj do niego owoce sezonowe! A tak się składa, że mamy w tej chwili sezon na czereśnie. Nie zwlekaj zatem i pędź na targ po świeże owoce, bo pora na deser!
Składniki potrzebne do zrobienia brownie:
- 150 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki cukru
- 100 g mąki kukurydzianej Naura
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
Wykonanie:
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem.
- Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich masło czekoladowe oraz mąkę.
- Ciasto wylej na formę na kwadratową formę, posyp czereśniami i piecz przez 30 minut, w temperaturze 175 st. C
Łapcie kilka wskazówek, prosto od dietetyka, jak uzdrowić ciasto!
- Jeżeli jesteś na diecie i obawiasz się wysokiej kaloryczności ciasta, możesz podwoić porcję czereśni i skorzystać z większej formy. Kaloryczność deseru rozłoży się na więcej kawałków.
- Zamiast cukru możesz użyć ksylitol lub erytrytol, co znacząco obniży ilość kalorii ciasta lub zmniejszyć ilość cukru do połowy szklanki.
- Jeżeli chcesz, żeby Twoje ciasto było wegańskie, zamień jajka na dwa banany, a masło na olej kokosowy.
- Zamiast czereśni możesz użyć innych sezonowych owoców – malin, truskawek, czy borówek.
0 komentarzy