Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także pozycje w menu restauracji oznaczone zielonym listkiem. Coraz częściej też samodzielnie w domu przygotowujemy kotlety z kasz, strączków i warzyw. Podniesiemy walory prozdrowotne posiłku jeśli kotlety upieczemy, zamiast ich smażyć. Zachęcamy do wypróbowania obiadowego przepisu na kotleciki z kaszy jaglanej.
Składniki (3 porcje po 4 kotleciki):
- 1 szklanka bio kaszy jaglanej Naura
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula szalotka
- 5 garści świeżego szpinaku baby
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki startego sera grana padano
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- dowolne nasiona lub pestki, np. słonecznik, sezam
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę przelać na sicie wrzątkiem, a następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić ½ łyżeczki soli – zagotować, a następnie zmniejszyć temperaturę przykryć pokrywką i gotować do momentu w którym kasza wchłonie cały płyn – ok. 15-20 minut. Zdjąć z palnika i postawić przykryte jeszcze 10 minut, a następnie przełożyć do dużej miski. Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać drobno posiekaną szalotkę i smażyć około 3 minut aż się zeszkli. Następnie dodać szpinak, startą na grubych oczkach tarki marchewkę i całość smażyć około 2 minut do momentu kiedy szpinak zwiędnie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę curry, ½ łyżeczki soli i pieprz, całość wymieszać, a następnie przenieść do miski z kaszą jaglaną. Dodać jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekaną pietruszkę – dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować za pomocą rąk okrągłe kotleciki i obtaczać je w nasionach. Wykładać na blachę zachowując odstępy. Aby kotleciki wyszły równe, można w tym celu użyć miarki kuchennej. Przed pieczeniem kotleciki posmarować pozostałą oliwą i piec przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wskazówka żywieniowa!
Jeśli wolisz pikantne smaki, dodaj do masy z kaszą jaglaną posiekaną papryczkę chili. Nasz chrupiący tip – na koniec posyp kotleciki sezamem!

0 komentarzy