Chia, inaczej szałwia hiszpańska to superfood, pochodzący z Ameryki Południowej. Nazwa „chia” wywodzi się z języka Azteków – náhuatl od słowa „Chian”, które oznacza „oleisty”. Małe, czarne ziarenka były przysmakiem Azteków, którzy przypisywali im niezwykłą moc. Podobno to właśnie dzięki nim osiągali ogromną siłę mentalną i wytrzymałość fizyczną. Indianie mieli sporo racji, gdyż nasiona chia charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą, co niesie za sobą liczne korzyści zdrowotne.
Nasiona w ponad 30% składają się z niezwykle cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego ponad połowę stanowią cenne omega-3. Zawartość błonnika jest równie wysoka i mieści się w zakresie 23-35% całkowitej masy nasion. Jak wiadomo dieta bogata w błonnik działa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Z kolei białko stanowi 16-26% i odznacza się wysoką wartością biologiczną. Różnice w składzie wynikają ze zmiennych warunków uprawy i czynników genetycznych.
Jeszcze kilka lat temu nasiona szałwii hiszpańskiej znajdowały się wyłącznie w kuchniach poszukiwaczy nowych smaków. Dziś są nieodłącznym składnikiem diety każdego, kto ceni sobie zdrowy styl życia. Pełne mocy nasionka, zdobyły popularność dzięki swoim zadziwiającym zdolnościom absorbowania wody. Przyjmując konsystencje żelu, doskonale sprawdzają się jako baza do przyrządzania puddingów. Warto podkreślić, że desery wykonane tą metodą są wyjątkowo niskokaloryczne.
Czy tylko pudding? Absolutnie nie! Możesz z nich zrobić zdrowe niskokaloryczne batony i czekolady. Będą interesującym dodatkiem koktajli, ciast, chlebów, a nawet spodu do pizzy. Po zmieleniu powstaje mąka, która jak się okazuje, sprawdza się doskonale do produkcji makaronów.
Jak już wiemy nasiona chia zawierają sporą ilość białka i mają charakterystyczną lepką postać. Te właściwości zainspirowały włoskich naukowców do stworzenia idealnego bezglutenowego makaronu. Do jego produkcji wykorzystano sproszkowane nasiona szałwii, które uzupełniła mąka ryżowa. Dodanie chia spowodowało spadek indeksu glikemicznego produktu. Wyniki sugerują, że szałwia hiszpańska jest idealnym środkiem zagęszczającym i zlepiającym w produkcji makaronów i pieczywa bezglutenowego.
Okazuje się, że popularność nasion chia nie jest przypadkowa. Wykazują one szereg potwierdzonych naukowo, prozdrowotnych właściwości. Nasiona chia mogą być wykorzystywane na wiele sposobów, a potrawy z nich wykonane zawsze zadziwiają smakiem i oryginalnym wyglądem.
Marcinek K., Krejpcio Z. Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review. Rocz Panstw Zakl Hig. 2017, 68(2), str. 123-129.
Naumova N. i wsp. Quality and nutritional value of pasta products with added ground chia seeds. Bulgarian Journal of Agricultural Science 23(5), str. 860-865.
Melo D. i wsp. Chia seeds: an ancient grain trending in modern human diets. Food Func. 2019. 19, 10(6), str. 3068-3089.
0 komentarzy