Jak rozpoznać certyfikowane produkty ekologiczne na półce?

lis 12, 2020 | Blog

Żyjemy w czasach, w których półki sklepowe wręcz uginają się od żywności. Bardzo cieszy nas ten fakt i możliwość wyboru spośród tak licznego asortymentu. Musimy mieć jednak na uwadze jedną kwestię – skład produktu. Niestety znaczna część dostępnej na rynku żywności może niechlubnie pochwalić się prawdziwą tablicą Mendelejewa w składzie.

Na szczęście dzięki popularyzacji zdrowego stylu życia coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy. Poszukujemy produktów w 100% naturalnych, takich które mogą wywierać korzystny wpływ na nasze zdrowie. To wszystko spowodowało, że wracamy do  tego co naturalne, a najbardziej pożądanymi produktami stały się towary ekologiczne. Obecność certyfikatu na etykiecie daje nam pewność, że mamy do czynienia ze zdrowym produktem.

Jak wygląda certyfikat żywności ekologicznej?

Certyfikat gospodarstwa ekologicznego to oznaczenie, które uzyskać musi każdy, kto chce oznaczyć swoje produkty jako produkty ekologiczne. Taki znak jest dowodem na to, że produkt spełnia normy Unii Europejskiej. „Euroliść” przedstawia dwanaście gwiazdek Unii Europejskiej ułożone w kształcie liścia na zielonym tle. Symbol ekologiczny zawiera dwa wyraźne przesłania: Natura i Europa.

„Euroliść” daje nam, jako konsumentom pewność, że produkt nie jest szkodliwy dla zdrowia i środowiska naturalnego. Produkt z trym oznaczeniem pozbawiony jest konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Produkcja żywności w gospodarstwie ekologicznym odbywa się w sposób naturalny, bez użycia szkodliwych nawozów sztucznych i chemicznych pestycydów. Istotną kwestią jest również to, że produkty powstałe w ten sposób są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...