W tym miesiącu pokazujemy Ci jak żyć bez cukru. O ile udało Ci się zrezygnować z cukru do porannej kawy i unikasz słodkich obiadów, to wyzwaniem z pewnością mogą okazać się desery, które z założenia powinny być słodkie. A nie wyobrażamy sobie życia bez odrobiny słodkiej przyjemności! Na szczęście jest wiele zdrowych zamienników cukru, które są słodkie same w sobie. Oprócz znanych nam popularnych i wygodnych zamienników – ksylitolu i erytrytolu, mamy jeszcze najbardziej powszechną i naturalną słodycz, jaką są owoce! Najsłodsze są te suszone: rodzynki, morele i daktyle. Właśnie te ostatnie zastosowaliśmy do osłodzenia naszych dzisiejszych batonów jaglanych! Tego typu zdrową przekąskę możesz zabrać ze sobą wszędzie – do szkoły, pracy i na weekendową wycieczkę za miastem. Świetne zarówno w formie deseru, jak i na drugie śniadanie – po prostu musisz ich spróbować!
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej Naura
- 1 szklanka płatków owsianych górskich Naura
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka daktyli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki sezamu
- 2 łyżki nasion chia Naura
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki niesłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
- 1 szklanka orzechów ziemnych
Wykonanie:
Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, następnie zalej 1 szklanką wody i gotuj aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę wsyp do misy blendera i dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem płatków owsianych – te dodaj na końcu do gotowej masy. Masę wylej na prostokątną formę, schłodź w lodówce, a następnie pokrój na kwadraciki lub prostokąty.
0 komentarzy