Przepis na jedwabisty, kremowy hummus to podobno najbardziej pożądana receptura w całym Internecie! Myślimy, że przetestowane przez nas triki Cię usatysfakcjonują. Pójdziemy nawet o krok dalej i do naszej idealnej receptury dorzucimy tajemniczy składnik, który sprawi, że hummus będzie różowy! Tak, mowa o soku z buraka, który nada mu oszałamiającej barwy, ale i podkręci smak tej tradycyjnej, lubianej przez wszystkich pasty.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy bio Naura
- 3 łyżki pasty tahini
- ⅓ szklanki zimnej wody
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml soku z buraka bio Naura
- szczypta kuminu
- sól himalajska różowa i pieprz
Krok 1. Dzień przed przygotowywaniem hummusu zalej ciecierzycę zimną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, zalej dużą ilością świeżej wody i ugotuj ciecierzycę do miękkości.
Krok 2. Ugotowaną ciecierzycę przełóż do naczynia blendera, dodaj tahinę, sok z cytryny, czosnek oraz przyprawy i wszystko zmiksuj na bardzo gładką pastę.
Krok 3. Na koniec stopniowo dodawaj bardzo chłodną wodę, cały czas miksując. To właśnie zimna woda zapewnia kremową konsystencję hummusu. Gotowy hummus można posypać ziołami, ziarnami sezamu i polać odrobiną oliwy.
0 komentarzy