Hummus z burakiem

| Blog

Przepis na jedwabisty, kremowy hummus to podobno najbardziej pożądana receptura w całym Internecie! Myślimy, że przetestowane przez nas triki Cię usatysfakcjonują. Pójdziemy nawet o krok dalej i do naszej idealnej receptury dorzucimy tajemniczy składnik, który sprawi, że hummus będzie różowy! Tak, mowa o soku z buraka, który nada mu oszałamiającej barwy, ale i podkręci smak tej tradycyjnej, lubianej przez wszystkich pasty.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy bio Naura
  • 3 łyżki pasty tahini
  • ⅓ szklanki zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml soku z buraka bio Naura
  • szczypta kuminu
  • sól himalajska różowa i pieprz


Krok 1. Dzień przed przy­go­to­wy­wa­niem hum­mu­su zalej cie­cie­rzy­cę zimną wodą i odstaw na noc. Następ­ne­go dnia odlej wodę, zalej dużą ilo­ścią świe­żej wody i ugotuj ciecierzycę do miękkości.

Krok 2. Ugo­to­wa­ną ciecierzycę prze­łóż do na­czy­nia blen­de­ra, dodaj ta­hi­nę, sok z cy­try­ny, czo­snek oraz przyprawy i wszyst­ko zmik­suj na bar­dzo gład­ką pastę.

Krok 3. Na koniec stopniowo dodawaj bardzo chłodną wodę, cały czas mik­su­jąc. To właśnie zimna woda zapewnia kremową konsystencję hummusu. Gotowy hummus można posypać ziołami, ziarnami sezamu i polać odrobiną oliwy.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...