Hummus z burakiem

lis 4, 2021 | Blog

Przepis na jedwabisty, kremowy hummus to podobno najbardziej pożądana receptura w całym Internecie! Myślimy, że przetestowane przez nas triki Cię usatysfakcjonują. Pójdziemy nawet o krok dalej i do naszej idealnej receptury dorzucimy tajemniczy składnik, który sprawi, że hummus będzie różowy! Tak, mowa o soku z buraka, który nada mu oszałamiającej barwy, ale i podkręci smak tej tradycyjnej, lubianej przez wszystkich pasty.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy bio Naura
  • 3 łyżki pasty tahini
  • ⅓ szklanki zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml soku z buraka bio Naura
  • szczypta kuminu
  • sól himalajska różowa i pieprz


Krok 1. Dzień przed przy­go­to­wy­wa­niem hum­mu­su zalej cie­cie­rzy­cę zimną wodą i odstaw na noc. Następ­ne­go dnia odlej wodę, zalej dużą ilo­ścią świe­żej wody i ugotuj ciecierzycę do miękkości.

Krok 2. Ugo­to­wa­ną ciecierzycę prze­łóż do na­czy­nia blen­de­ra, dodaj ta­hi­nę, sok z cy­try­ny, czo­snek oraz przyprawy i wszyst­ko zmik­suj na bar­dzo gład­ką pastę.

Krok 3. Na koniec stopniowo dodawaj bardzo chłodną wodę, cały czas mik­su­jąc. To właśnie zimna woda zapewnia kremową konsystencję hummusu. Gotowy hummus można posypać ziołami, ziarnami sezamu i polać odrobiną oliwy.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...