Grillowane tofu z hummusem z batata

| Blog

Piękne słońce i bezchmurne niebo zachęcają do spotkań na świeżym powietrzu wśród najbliższych. Zapraszamy znajomych, przygotowujemy atrakcje i pyszne dania – jednym słowem to doskonała pora na grilla! Najlepsze miejsce spotkań to tuż obok rusztu, tam trwają najbardziej zażarte dyskusje, a każdy szykuje swój specjał. Zaskocz wszystkich niebanalnym podejściem i przygotuj coś wyjątkowego. Tym razem nie serwujemy karkówki ani kiełbasy! Będzie nowocześnie, orientalnie, wegańsko i oczywiście bardzo zdrowo! Naura poleca tofu z grilla w towarzystwie hummusu z batata. Brzmi kusząco? Zobacz jak go przygotować!

Składniki potrzebne do zrobienia naszego popisowego dania:

  • tofu wędzone – z każdej kostki możemy przygotować 2 porcje
  • przyprawy: 3 łyżki sosu sojowego, szczypta czarnego pieprzu, 1 łyżka oleju sezamowego, szczypta chili, 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ugotowany lub upieczony wcześniej batat
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz – do doprawienia hummusu
  • spora łyżka sezamu do posypania
  • ulubione warzywa, takie danie najlepiej smakuje w asyście zielonego ogórka, awokado, sałaty, posypane dymką

Wykonanie:

Tofu przekrój wzdłuż na pół, a następnie po przekątnej – w ten sposób powstaną 4 trójkąty. Możesz je zamarynować w przyprawach i odstawić na moment. Pora na hummus. Do blendera wrzuć ciecierzycę, batata, tahini, czosnek, dodaj sok z cytryny oraz odrobine wody i zmiksuj na gładki krem. Na koniec dopraw do smaku. Tofu grilluj na ruszcie z obu stron do momenty aż nabierze złotego koloru. Całość podawaj z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw i posyp sezamem.

Dietetyk podpowiada, co zrobić żeby nasze popisowe danie było jeszcze zdrowsze!

  • Nie rezygnuj z dodatkowej porcji warzyw, obok grillowych kąsków, to najważniejsza część posiłku. Witamina C i inne antyoksydanty obecne w warzywach pozwolą zniwelować ewentualne szkodliwe związki powstałe podczas grillowania.
  • Szaszłyki najlepiej piec na elektrycznych grillach lub na tackach, dzięki temu unikniesz bezpośredniego kontaktu produktów z ogniem.
  • Dokładnie wyczyść ruszt przed grillowaniem. Za każdym razem osadzają się na nim szkodliwe związki, które mogą przejść do naszej potrawy przy kolejnym jego użyciu.

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...