Piękne słońce i bezchmurne niebo zachęcają do spotkań na świeżym powietrzu wśród najbliższych. Zapraszamy znajomych, przygotowujemy atrakcje i pyszne dania – jednym słowem to doskonała pora na grilla! Najlepsze miejsce spotkań to tuż obok rusztu, tam trwają najbardziej zażarte dyskusje, a każdy szykuje swój specjał. Zaskocz wszystkich niebanalnym podejściem i przygotuj coś wyjątkowego. Tym razem nie serwujemy karkówki ani kiełbasy! Będzie nowocześnie, orientalnie, wegańsko i oczywiście bardzo zdrowo! Naura poleca tofu z grilla w towarzystwie hummusu z batata. Brzmi kusząco? Zobacz jak go przygotować!
Składniki potrzebne do zrobienia naszego popisowego dania:
- tofu wędzone – z każdej kostki możemy przygotować 2 porcje
- przyprawy: 3 łyżki sosu sojowego, szczypta czarnego pieprzu, 1 łyżka oleju sezamowego, szczypta chili, 1 łyżka syropu z agawy
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 ugotowany lub upieczony wcześniej batat
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka tahini
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz – do doprawienia hummusu
- spora łyżka sezamu do posypania
- ulubione warzywa, takie danie najlepiej smakuje w asyście zielonego ogórka, awokado, sałaty, posypane dymką
Wykonanie:
Tofu przekrój wzdłuż na pół, a następnie po przekątnej – w ten sposób powstaną 4 trójkąty. Możesz je zamarynować w przyprawach i odstawić na moment. Pora na hummus. Do blendera wrzuć ciecierzycę, batata, tahini, czosnek, dodaj sok z cytryny oraz odrobine wody i zmiksuj na gładki krem. Na koniec dopraw do smaku. Tofu grilluj na ruszcie z obu stron do momenty aż nabierze złotego koloru. Całość podawaj z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw i posyp sezamem.
Dietetyk podpowiada, co zrobić żeby nasze popisowe danie było jeszcze zdrowsze!
- Nie rezygnuj z dodatkowej porcji warzyw, obok grillowych kąsków, to najważniejsza część posiłku. Witamina C i inne antyoksydanty obecne w warzywach pozwolą zniwelować ewentualne szkodliwe związki powstałe podczas grillowania.
- Szaszłyki najlepiej piec na elektrycznych grillach lub na tackach, dzięki temu unikniesz bezpośredniego kontaktu produktów z ogniem.
- Dokładnie wyczyść ruszt przed grillowaniem. Za każdym razem osadzają się na nim szkodliwe związki, które mogą przejść do naszej potrawy przy kolejnym jego użyciu.
0 komentarzy