Zimą najbardziej tęsknimy za… świeżymi, malinowymi pomidorami! Kremowa zupa na bazie aromatycznych pomidorów, to prawdziwy rarytas, a jednocześnie ukochana potrawa niejednego, małego łasucha. Co zrobić kiedy dzieciaki domagają się ulubionego dania, a obecne w sklepie pomidory utraciły swój niepowtarzalny smak? Całe szczęście jest na to sprawdzony sposób! Mamy przecież do dyspozycji pomidorowe przetwory, w tym włoską, ekologiczną passatę – nowość w ofercie Naury. Nasza passata to pełnia smaku pomidorów zamknięta w wygodnej, szklanej butelce. Dzięki niej już w kilka minut zrobisz tradycyjną i pyszną zupę pomidorową.
Składniki:
- 1 butelka passaty pomidorowej Naura
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 l wody
- 2 kostki rosołowe warzywne Naura
- suszone przyprawy: tymianek, oregano, bazylia
- sól i pieprz
Krok 1. Podsmaż na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Krok 2. Następnie dodaj passatę pomidorową, przyprawy oraz bulion i gotuj zupę na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 3. Całość możesz dodatkowo zmiksować, aby nadać zupie jedwabistą konsystencję. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego.
Zdrowa wskazówka! Jeżeli chcesz, żeby danie było jeszcze bardziej odżywcze, dodaj do niego ugotowaną kaszę jaglaną, oczywiście od Naury. Przełamujemy tradycję, która mówi – zupa pomidorowa jest pyszna tylko w asyście ryżu. Naszym zdaniem ten klasyk dużo lepiej smakuje z dodatkiem polskiej kaszy jaglanej!
0 komentarzy