Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 to wysokiej jakości mąka pełnoziarnista. Zawiera gluten, co gwarantuje doskonałe wyrastanie, elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję wypieków. Mąka żytnia Naura pozyskiwana jest z pełnego ziarna, o przemiale 2000, co oznacza, że zawiera liczne składniki mineralne i błonnik.
Mąka żytnia to podstawa prawdziwego razowego chleba. Wysokiej jakości mąka jest niezastąpiona do takich wypieków, a także do zakwasów chlebowych. Ten rodzaj mąki nadaje się również jako składnik pełnoziarnistych naleśników, pierogów i domowego makaronu.
Przepis na domowy zakwas:
Potrzebujesz:
- 500 ml wody przegotowanej
- 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej typ 2000 Naura
- 5 ząbków czosnku
- 5 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
Do wody dodaj mąkę żytnią wraz z obranymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i kuleczkami ziela angielskiego. Całość zamieszaj i przykryj ściereczką. Nie zakręcaj słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł fermentować. Słoiczek z zakwasem odstaw w ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie sprawdź, jak pracuje i delikatnie zamieszaj. Po 7 dniach zakwas będzie gotowy do użycia!