Domowe krakersy z mąki żytniej

| Blog

Szukasz szybkiej, smacznej, a dodatkowo zdrowej przekąski, którą możesz poczęstować znajomych? Jesienne wieczory to idealna pora, by nadrobić towarzyskie zaległości. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie seans filmowy, planszówki czy zwykłe pogaduchy, to nie może zabraknąć Wam przekąsek do pochrupania! Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, które niewielkim nakładem pracy przygotujesz sam w domowym zaciszu. Z pewnością wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w kuchennej szafce.

Do przygotowania pełnoziarnistych krakersów, potrzebne Ci będą:

  • 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ sody

Niezbędne będą również ziarna do posypania ciasta: sezam, słonecznik, nasiona dyni.

Krok 1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.

Krok 2. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i zacznij wycinać małe kwadraty lub prostokąty.

Krok 3. Krakersy ułóż na formie, wyłożonej papierem do pieczenia i posyp ziarnami. Przekąski piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut – do momentu aż będą złociste.

Zdrowa wskazówka:

Wypróbuj krakersy w towarzystwie naszych warzywnych past. W tym duecie chrupkie przekąski prezentują się zdecydowanie najlepiej!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...