Szukasz szybkiej, smacznej, a dodatkowo zdrowej przekąski, którą możesz poczęstować znajomych? Jesienne wieczory to idealna pora, by nadrobić towarzyskie zaległości. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie seans filmowy, planszówki czy zwykłe pogaduchy, to nie może zabraknąć Wam przekąsek do pochrupania! Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, które niewielkim nakładem pracy przygotujesz sam w domowym zaciszu. Z pewnością wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w kuchennej szafce.
Do przygotowania pełnoziarnistych krakersów, potrzebne Ci będą:
- 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ sody
Niezbędne będą również ziarna do posypania ciasta: sezam, słonecznik, nasiona dyni.
Krok 1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i zacznij wycinać małe kwadraty lub prostokąty.
Krok 3. Krakersy ułóż na formie, wyłożonej papierem do pieczenia i posyp ziarnami. Przekąski piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut – do momentu aż będą złociste.
Zdrowa wskazówka:
Wypróbuj krakersy w towarzystwie naszych warzywnych past. W tym duecie chrupkie przekąski prezentują się zdecydowanie najlepiej!
0 komentarzy