Domowe batony bez cukru!

cze 1, 2021 | Blog

Dziś święto najmłodszych łasuchów, czyli Dzień Dziecka! W ramach prezentu zorganizujcie dzieciakom wesołą, pełną przygód wycieczkę za miasto. A co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, pyszne i ekstra chrupkie domowe batony! Zrobisz je w mgnieniu oka, na bazie bardzo zdrowych płatków owsianych. Dodatkowym atutem naszych batonów jest to, że nie dodaliśmy do nich grama cukru. Słodyczy nadają im wyłącznie „naturalne słodycze”, czyli suszone owoce!

Składniki potrzebne do wykonania około 10 batonów:

  • 2 szklanki ekologicznych płatków owsianych górskich Naura
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 4 daktyle drobno posiekane
  • 4 łyżki żurawiny
  • 6 moreli posiekanych w kostkę
  • 4 łyżki masła orzechowego  

W kilku prostych krokach wykonasz pełnoziarnisty, zdrowy deser!

Krok 1. Na patelni podpraż płatki owsiane do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec dodaj sezam, pestki i płatki migdałów i podsmaż jeszcze przez kilka minut.

Krok 2. Do płatków z orzechami dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, tak by składniki połączyły się ze sobą.

Krok 3. Całość przełóż do płaskiej formy, najlepiej kwadratowej. Przed włożeniem do piekarnika całość dokładnie ugnieć.

Krok 4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 175°C do momentu aż wierzch batoników lekko się przyrumieni.

Krok 5. Ciasto ostudź, a następnie pokrój na podłużne batoniki.

Życzymy wesołych i oczywiście smacznych przygód!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...