Domowa tortilla na dwa sposoby

kw. 12, 2021 | Blog

Tortilla to rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Przybiera kształt płaskiego, okrągłego placka i powstaje na bazie mąki kukurydzianej lub pszennej. W Ameryce Południowej tortille stosowane są powszechnie jako pieczywo, a także stanowią wyśmienity dodatek do tradycyjnych potraw. W Polsce zdobyły popularność jako sakiewki, które można nadziewać przeróżnymi dodatkami. Niestety gotowe placki, jakie możemy znaleźć w naszych sklepach, często naładowane są niezdrowymi dodatkami do żywności. Dziś pokażemy Ci jak wykonać tortille samodzielnie, w domowym zaciszu, a także podpowiemy jak je podać, żeby smakowały najlepiej!

Składniki potrzebne do wykonania placków:

  • 2 szklanki mąki pszennej – możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli

Z podanej ilości składników upieczesz aż 12 tortilli.

W miseczce umieść mąkę, sól, oliwę, wlej gorącą wodę i od razu zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, do momentu aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych kawałków. Powstałe kawałki trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w ściereczce namoczonej w wodzie, tak żeby ciasto nie wyschło. Rozwałkowane placki smaż na mocno nagrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia się ciasta (około 20 s z każdej strony). 

Takie tortille możesz wykorzystać na milion różnych sposobów. My polecamy Ci nasze sprawdzone miksy. Propozycje są w 100 % wegańskie, zdrowe, a co najważniejsze – bardzo pyszne!

1 sposób podania:

  • pieczony batat
  • czerwona fasolka
  • awokado
  • jogurt grecki
  • czarny pieprz

2 sposób podania:

  • purée z batata – możesz użyć pasty z batata z rozmarynem Naura
  • pomidor
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • kiełki

Sam widzisz jakie proste jest wykonanie naszych tortilli. Raz zrobione zagoszczą w Twoim menu na długo! 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Ciasteczka jęczmienne  do szkolnego lunchboxa

Ciasteczka jęczmienne do szkolnego lunchboxa

Czy chcemy, czy nie wrzesień zapukał do naszych drzwi a wraz z nim nowy rok szkolny. Widzimy jeden plus tej całej sytuacji - z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie.na lepsze! Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego...

Wakacyjny deser bez curku

Wakacyjny deser bez curku

Kto nie kocha drożdżowego ciasta? My znamy samych jego zwolenników i myślimy że również wśród naszych czytelników tacy się znajdą. Aby deser ze spokojnym sumieniem móc wkomponować w jadłospis, przygotujemy go w wersji bez cukru i wegańskiej. Uprzedzamy wszystkich...

Najszybszy chłodnik świata!

Najszybszy chłodnik świata!

Najszybszy sposób na super smaczny i super szybki chłodnik na bazie naszego soku z buraka. Do przygotowania potrzebujesz: 2 pęczki rzodkiewek 1 duży ogórek szklarniowy 1 awokado 1 ząbek czosnku kilka gałązek kopru pół pęczka szczypiorku 1 litr jogurtu naturalnego 1...