Domowa tortilla na dwa sposoby

kw. 12, 2021 | Blog

Tortilla to rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Przybiera kształt płaskiego, okrągłego placka i powstaje na bazie mąki kukurydzianej lub pszennej. W Ameryce Południowej tortille stosowane są powszechnie jako pieczywo, a także stanowią wyśmienity dodatek do tradycyjnych potraw. W Polsce zdobyły popularność jako sakiewki, które można nadziewać przeróżnymi dodatkami. Niestety gotowe placki, jakie możemy znaleźć w naszych sklepach, często naładowane są niezdrowymi dodatkami do żywności. Dziś pokażemy Ci jak wykonać tortille samodzielnie, w domowym zaciszu, a także podpowiemy jak je podać, żeby smakowały najlepiej!

Składniki potrzebne do wykonania placków:

  • 2 szklanki mąki pszennej – możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli

Z podanej ilości składników upieczesz aż 12 tortilli.

W miseczce umieść mąkę, sól, oliwę, wlej gorącą wodę i od razu zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, do momentu aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych kawałków. Powstałe kawałki trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w ściereczce namoczonej w wodzie, tak żeby ciasto nie wyschło. Rozwałkowane placki smaż na mocno nagrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia się ciasta (około 20 s z każdej strony). 

Takie tortille możesz wykorzystać na milion różnych sposobów. My polecamy Ci nasze sprawdzone miksy. Propozycje są w 100 % wegańskie, zdrowe, a co najważniejsze – bardzo pyszne!

1 sposób podania:

  • pieczony batat
  • czerwona fasolka
  • awokado
  • jogurt grecki
  • czarny pieprz

2 sposób podania:

  • purée z batata – możesz użyć pasty z batata z rozmarynem Naura
  • pomidor
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • kiełki

Sam widzisz jakie proste jest wykonanie naszych tortilli. Raz zrobione zagoszczą w Twoim menu na długo! 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Wrapy z tofu

Wrapy z tofu

Czy fast food może być zdrowy? Dziś przekonamy Cię, że tak! A to dlatego, że nie szybkość wykonania dania ma tu znaczenie, ale składniki jakich użyjesz. Fast food nie jest daniem zarezerwowanym wyłącznie dla mięsożerców! Kotleciki wegańskie, nasiona roślin...

Hummus z burakiem

Hummus z burakiem

Przepis na jedwabisty, kremowy hummus to podobno najbardziej pożądana receptura w całym Internecie! Myślimy, że przetestowane przez nas triki Cię usatysfakcjonują. Pójdziemy nawet o krok dalej i do naszej idealnej receptury dorzucimy tajemniczy składnik, który sprawi,...

Szybka sałatka z tofu

Szybka sałatka z tofu

Szukasz smacznego i zdrowego sposobu na szybki lunch? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, wystarczy, że pod ręką masz bogate w białko tofu! Wspólnie z ulubionymi warzywami stworzy healthy bowl pełne witamin, które dostarczy Ci dawki pozytywnej energii na cały dzień....