Galaretka niewątpliwie kojarzy się nam wszystkim z dzieciństwem. Pokrojona w kostkę i podana z bitą śmietaną stanowiła ulubiony deser niejednego z nas. Chcemy odmienić oblicze dawnej galaretki i podać ją w nieco innej postaci. Mamy dla Was dwie propozycje na deser z galaretką w roli głównej. Musimy zaznaczyć, że galaretki Naury są w całości roślinne, gdyż powstają na bazie agaru – substancji pochodzącej z morskich glonów. Nie tylko galaretka, ale i proponowane przez nas desery są w całości wegańskie!
Pudding jaglany z galaretką cytrynową
Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować:
- 2 galaretki cytrynowe Naura
- 100g kaszy jaglanej
- 200g mleka kokosowego
- 3 łyżki ksylitolu
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i wylej do 4 małych pucharków. Odstaw do stężenia. Kaszę ugotuj i dodaj do niej mleko kokosowe oraz ksylitol. Masę zmiksuj i wyłóż na galaretkę. Deser możesz udekorować spienionym mlekiem kokosowym i cząstkami cytryny.
Wegańska panna cotta z truskawkami
Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:
- 1 opakowania galaretki truskawkowej Naura
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki erytrytolu
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 3 łyżeczki agaru
- Pół szklanki posiekanych truskawek
Pierwszym krokiem będzie wykonanie panna cotty! Mleko przelej do małego garnuszka, dodaj erytrytol oraz wanilię i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj agar i gotuj, aż cały się rozpuści. Gotowy, jeszcze ciepły krem wlej do naczynia i odstaw do stężenia. Jeżeli chcesz uzyskać charakterystyczny kształt deseru, taki jak na zdjęciu – ustaw szklanki pod kątem. Możesz w tym celu użyć formy do muffinek. Pora na galaretkę. Wykonaj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko schłodzoną wylej na gotową panna cottę. Możesz powtórzyć sztuczkę z formą do muffinek. Gotowy deser udekoruj truskawkami.

0 komentarzy