Deser z galaretką na dwa sposoby

kw. 8, 2021 | Blog

Galaretka niewątpliwie kojarzy się nam wszystkim z dzieciństwem. Pokrojona w kostkę i podana z bitą śmietaną stanowiła ulubiony deser niejednego z nas. Chcemy odmienić oblicze dawnej galaretki i podać ją w nieco innej postaci. Mamy dla Was dwie propozycje na deser z galaretką w roli głównej. Musimy zaznaczyć, że galaretki Naury są w całości roślinne, gdyż powstają na bazie agaru – substancji pochodzącej z morskich glonów. Nie tylko galaretka, ale i proponowane przez nas desery są w całości wegańskie!

Pudding jaglany z galaretką cytrynową

Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować:

  • 2 galaretki cytrynowe Naura
  • 100g kaszy jaglanej
  • 200g mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i wylej do 4 małych pucharków. Odstaw do stężenia. Kaszę ugotuj i dodaj do niej mleko kokosowe oraz ksylitol. Masę zmiksuj i wyłóż na galaretkę. Deser możesz udekorować spienionym mlekiem kokosowym i cząstkami cytryny.

Wegańska panna cotta z truskawkami

Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:

  • 1 opakowania galaretki truskawkowej Naura
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 3 łyżeczki agaru
  • Pół szklanki posiekanych truskawek

Pierwszym krokiem będzie wykonanie panna cotty! Mleko przelej do małego garnuszka, dodaj erytrytol oraz wanilię i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj agar i gotuj, aż cały się rozpuści. Gotowy, jeszcze ciepły krem wlej do naczynia i odstaw do stężenia. Jeżeli chcesz uzyskać charakterystyczny kształt deseru, taki jak na zdjęciu – ustaw szklanki pod kątem. Możesz w tym celu użyć formy do muffinek. Pora na galaretkę. Wykonaj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko schłodzoną wylej na gotową panna cottę. Możesz powtórzyć sztuczkę z formą do muffinek. Gotowy deser udekoruj truskawkami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...