Czym jest agar?

| Blog

W dzieciństwie uwielbiałeś galaretki, a teraz musiałeś z nich zrezygnować, bo zostałeś weganinem? Tęsknisz za tym smakiem i szukasz odpowiedniej roślinnej alternatywy? Mamy dla Ciebie pewne rozwiązanie – wprowadź do diety AGAR! Jest w 100 % wegański, wszechstronny i pełen korzyści zdrowotnych, a co najważniejsze – to pierwszy i jedyny roślinny zamiennik żelatyny.

Czym właściwie jest agar?

Agar agar, zwany najczęściej po prostu agarem, to substancja otrzymywana z czerwonych wodorostów. Najczęściej występuje w postaci proszku, ale można go też spotkać w płatkach. Wymieszany z płynem, żeluje i zagęszcza, co znalazło zastosowanie w produkcji roślinnych galaretek, puddingów i deserów. Oprócz korzyści kulinarnych agar jest również pełen korzyści odżywczych. Ma bardzo mało kalorii i jest bogaty w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Agar to najlepsza wegańska alternatywa dla żelatyny, nie ma smaku, zapachu i jest łatwy w wykorzystaniu. Wszechobecna żelatyna jest wytwarzana przez gotowanie skóry, kości i tkanek zwierząt, co sprawia, że ​​jest nieodpowiednia dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

Jak stosować agar?

Agar agar jest dostępny w postaci płatków, proszku lub kostek, w zależności od preferencji. Proszek agarowy jest najłatwiejszy w użyciu. Można go zastąpić żelatyną w stosunku 1: 1, a następnie zmieszać z płynem w celu uzyskania żelu. Podczas mieszania z płynem użyj trzepaczki, aby dobrze się rozpuścił. Następnie doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając, aż agar całkowicie się rozpuści. Następnie należy go przelać do pojemnika lub formy i odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej. Z reguły na każdą filiżankę płynu należy użyć około jednej łyżeczki agaru w proszku. Ilość produktu potrzebna do wytworzenia galaretki zależy od siły żelującej agaru i z reguły taka informacja oraz zastosowanie podane są na opakowaniu.

W rzeczywistości agar może być użyty do przygotowania wszystkiego, od wegańskich żelków po puddingi i panna cottę. Świetnie sprawdza się jako składnik kremów, zagęszczacz do zup i baza owocowych galaretek – w ten sposób agar jest najczęściej wykorzystywany. W ofercie Naury znajdują się dwa przepyszne smaki galaretek, przygotowanych właśnie na bazie słynnego agaru.

Bibliografia:

Wei-Kang Lee i wsp. Biosynthesis of agar in red seaweeds: A review. Carbohydrate polymers. 2017. 164:23-30.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...