W dzieciństwie uwielbiałeś galaretki, a teraz musiałeś z nich zrezygnować, bo zostałeś weganinem? Tęsknisz za tym smakiem i szukasz odpowiedniej roślinnej alternatywy? Mamy dla Ciebie pewne rozwiązanie – wprowadź do diety AGAR! Jest w 100 % wegański, wszechstronny i pełen korzyści zdrowotnych, a co najważniejsze – to pierwszy i jedyny roślinny zamiennik żelatyny.
Czym właściwie jest agar?
Agar agar, zwany najczęściej po prostu agarem, to substancja otrzymywana z czerwonych wodorostów. Najczęściej występuje w postaci proszku, ale można go też spotkać w płatkach. Wymieszany z płynem, żeluje i zagęszcza, co znalazło zastosowanie w produkcji roślinnych galaretek, puddingów i deserów. Oprócz korzyści kulinarnych agar jest również pełen korzyści odżywczych. Ma bardzo mało kalorii i jest bogaty w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Agar to najlepsza wegańska alternatywa dla żelatyny, nie ma smaku, zapachu i jest łatwy w wykorzystaniu. Wszechobecna żelatyna jest wytwarzana przez gotowanie skóry, kości i tkanek zwierząt, co sprawia, że jest nieodpowiednia dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.
Jak stosować agar?
Agar agar jest dostępny w postaci płatków, proszku lub kostek, w zależności od preferencji. Proszek agarowy jest najłatwiejszy w użyciu. Można go zastąpić żelatyną w stosunku 1: 1, a następnie zmieszać z płynem w celu uzyskania żelu. Podczas mieszania z płynem użyj trzepaczki, aby dobrze się rozpuścił. Następnie doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając, aż agar całkowicie się rozpuści. Następnie należy go przelać do pojemnika lub formy i odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej. Z reguły na każdą filiżankę płynu należy użyć około jednej łyżeczki agaru w proszku. Ilość produktu potrzebna do wytworzenia galaretki zależy od siły żelującej agaru i z reguły taka informacja oraz zastosowanie podane są na opakowaniu.
W rzeczywistości agar może być użyty do przygotowania wszystkiego, od wegańskich żelków po puddingi i panna cottę. Świetnie sprawdza się jako składnik kremów, zagęszczacz do zup i baza owocowych galaretek – w ten sposób agar jest najczęściej wykorzystywany. W ofercie Naury znajdują się dwa przepyszne smaki galaretek, przygotowanych właśnie na bazie słynnego agaru.
Bibliografia:
Wei-Kang Lee i wsp. Biosynthesis of agar in red seaweeds: A review. Carbohydrate polymers. 2017. 164:23-30.
0 komentarzy