Kasza jaglana nie bez przyczyny jest nazywana królową kasz. Gdy się tylko pojawiła, szturmem podbiła polskie stoły i nasze serca! Wszystko dlatego, że jest pyszna, bardzo zdrowa i niesamowicie wszechstronna. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu. Jest też najlepszą bazą roślinnych burgerów, smacznym komponentem sałatek, a bazująca na niej jaglanka to już śniadaniowy klasyk, który kochają wszystkie zdrowe łasuchy. A co powiesz na kaszę jaglaną w formie kruchych ciasteczek?
Wiemy, że to dość nietypowe zastosowanie, ale przekonamy Cię, że proso w tej wersji smakuje najlepiej! Takie ciasteczka to też dobry sposób na wykorzystanie resztek kaszy z poprzedniego dnia. Pozwoli nam to wspólnie wspierać trend niemarnowania żywności – jednego z filarów ekologicznego podejścia do życia, któremu tak mocno się oddajemy.
Składniki potrzebne do upieczenia ciasteczek dla całej zdrowej rodziny:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Naura
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- ¾ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego
Krok 1. Wiórki zmiksuj za pomocą blendera na mąkę. Nie musi to być puder, ale rozdrobnione lepiej połączą się z pozostałymi składnikami.
Krok 2. Rozdrobnione orzechy połącz z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Z powstałej masy, lekko wilgotnymi dłońmi ulep kuleczki. Lekko spłaszczone ułóż na formie, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
Krok. 4. Ciasteczka piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Zdrowa wskazówka!
Do ciasta możesz dodać odrobinę soku z buraka! Ciasteczka przybiorą barwę różową i będą jeszcze bardziej odżywcze.
Pouczająca lektura! Doceniam szczegółowość i dokładność. Szkoda tylko, że niektóre fragmenty są zbyt techniczne dla laików. Mimo to, świetne źródło wiedzy!