BIO Strączki

BIO soczewica czerwona

Soczewica należy do grona roślin strączkowych, dzięki czemu ma wyjątkowe walory odżywcze. W dawnych czasach jej właściwości były cenione przez Egipcjan, gdyż była ich głównym i podstawowym posiłkiem. Czerwona soczewica, oferowana przez Naurę, odznacza się najwyższą jakością, gdyż pozyskiwana jest wyłącznie z roślin ekologicznych. Charakteryzuje się wysoką zawartością dobrze przyswajalnego białka, przez co jednym z podstawowych komponentów diety wegan i wegetarian.

Czerwona soczewica, nazywana także pomarańczową najlepiej sprawdza się w formie kremowej, orientalnej zupy. Podobnie do innych roślin strączkowych ma niezwykle duże zastosowanie kulinarne. Można ją wykorzystać również jako dodatek do wegańskiego gulaszu. Świetnie smakuje w duecie z kaszą gryczaną, tworząc zdrowy zestaw obiadowy.

BIO soczewica brązowa

Soczewica, podobnie jak wiele innych roślin strączkowych, ma wyjątkowe właściwości odżywcze. Dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnego białka może być alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego, przez co jest często stosowana w diecie wegan i wegetarian. Co ciekawe w dawnych czasach jej właściwości były cenione przez Egipcjan, gdyż była ich głównym i podstawowym posiłkiem. Naura oferuje soczewicę brązową najlepszej jakości, pochodzącą z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Oprócz białka soczewica, szczególnie brązowa zawiera sporą ilość błonnika, który nadaje uczucie sytości i pomaga regulować pracę jelit. Soczewica brązowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do zup i zapiekanek. Zmielona i doprawiona stanowi doskonały farsz do wegańskich pierogów oraz pasztetów.

BIO ciecierzyca

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Nie oznacza to jednak, iż jest ona zarezerwowana wyłącznie dla osób, będących na diecie roślinnej. Walory odżywcze ciecierzycy są od dawna cenione w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego, a od niedawna również na całym świecie. Stanowi źródło białka roślinnego i błonnika pokarmowego, co sprawia, że stanowi wartościowy składnik codziennej i zrównoważonej diety. Warto podkreślić, że ciecierzyca Naury pochodzi wyłącznie z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych.

W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnego hummusu, czyli popularnej pasty, którą można stosować jako dip, smarowidło do pieczywa lub dodatek do pieczonych warzyw. Cieciorka to również znakomity dodatek do sałatek, warzywnych curry,      a także wegańskich pasztetów i burgerów.