BIO Mąki

BIO mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 

Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 to wysokiej jakości mąka pełnoziarnista. Zawiera gluten, co gwarantuje doskonałe wyrastanie, elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję wypieków. Mąka żytnia Naura pozyskiwana jest z pełnego ziarna, o przemiale 2000, co oznacza, że zawiera liczne składniki mineralne i błonnik.

Ojczyzną żyta jest Azja Środkowa, na terenie której rosną obecnie jego dzikie formy. Zgodnie z podaniami historycznymi, na terenie Europy Środkowej i Północnej uprawa żyta rozpoczęła się po roku 1000 p.n.e., czyli wcześniej niż pszenicy i jęczmienia.

Mąka żytnia to podstawa prawdziwego razowego chleba. Wysokiej jakości mąka jest niezastąpiona do takich wypieków, a także do zakwasów chlebowych. Ten rodzaj mąki nadaje się również jako składnik pełnoziarnistych naleśników, pierogów i domowego makaronu.

Ciasta

Chleb

Naleśniki

Pierogi

BIO mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 

Mąka orkiszowa typ 2000 to mąka pełnoziarnista, co oznacza, że pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna. Nasza mąka otrzymywana jest z oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz, pochodzących z certyfikowanego gospodarstwa rolnego.

Produkt powstaje z jednego z najstarszych i najcenniejszych rodzajów pszenicy — orkiszu, który spożywany był już w starożytności. Stanowił podstawę diety gladiatorów i zawodników igrzysk, co potwierdza, jego wyjątkowe walory odżywcze.

Mąka orkiszowa z pełnego ziarna to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Ten rodzaj mąki nadaje się zarówno do wypieku chleba, jak i zdrowego ciasta. Mąka z orkiszu sprawdzi się również jako składnik pełnoziarnistych naleśników, pierogów i domowego makaronu.

Ciasta

Chleb

Naleśniki

Pierogi

BIO mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 

Ekologiczna mąka pszenna typ 1850 pozyskiwana jest tradycyjnymi metodami z ziarna pochodzącego z gospodarstw rolnych z ekologicznym certyfikatem. Pszenica to najpopularniejszy gatunek zboża, obecny w kuchni polskiej od pokoleń.

Mąka pszenna pełnoziarnista powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Ten typ mąki charakteryzuje również wysoka zawartość składników mineralnych. Wszystko to sprawia, że mąka razowa to doskonały komponent zdrowej i zbilansowanej diety.

Mąka pszenna pełnoziarnista stanowi doskonałą bazę zdrowych, przepełnionych smakiem ciast. Idealnie sprawdza się również do wypieku chrupiącego, bogatego w błonnik pieczywa. Mąka pszenna zawiera gluten, co gwarantuje doskonałe wyrastanie, elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję wypieków.

Chleb

Naleśniki

Pierogi