Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej i orzechów włoskich

| Blog

Jesteś na diecie i chodzi za Tobą czekolada? Szukasz deseru, który nie zaprzepaści Twoich efektów odchudzania, będzie sycący, a jednocześnie smaczny? Odpowiedzią na wszystkie te problemy będzie bezglutenowe brownie, którego głównym składnikiem jest „królowa kasz”, czyli kasza jaglana! Charakterystyczną cechą kaszy jaglanej jest jej zasadowy i łatwostrawny charakter. Potrawy przygotowane na bazie tej kaszy są pożywne, sycące, a jednocześnie lekkie i bardzo zdrowe! Kasza którą użyliśmy w naszym przepisie dodatkowo jest ekologiczna! Co oznacza, że pochodzi z dobrego źródła – powstaje w sposób naturalny, bez dodatku szkodliwych pestycydów.

Do przygotowania pysznego i bardzo zdrowego ciasta potrzebujesz:

  • ½ szklanki ekologicznej kaszy jaglanej Naura
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • ½ szklanki odtłuszczonego kakao
  • 1 szklankę ksylitolu reVito
  • 1 płaską łyżeczkę sody
  • ¼ szklanki mleka tradycyjnego lub roślinnego
  • ½ szklanki orzechów włoskich

Wykonanie brownie jest bajecznie proste!

Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie razem z pozostałymi składnikami umieść ją w misie blendera i zmiksuj na gładką masę. Ciasto wyłóż do małej kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp orzechami włoskimi i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 45 minut. Po wystygnięciu pokrój ciasto na charakterystyczne kwadraty i ciesz się jego rewelacyjnym smakiem.

 Ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera cukru, czy może być lepiej? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...