5 pomysłów na szybkie wege dania

maj 23, 2022 | Blog

  1. BUDDHA BOWL – super miska pełna zdrowia

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 batat
  • ½ szklanki posiekanych migdałów lub dyni
  • 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ogórek
  • ½ opakowania kiełków słonecznika
  • przyprawy: sól i pieprz, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy extra
  • 4 łyżki posiekanej kolendry lub innych ziół.

    SOS: 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżka sosu sojowego, wyciśnięty sok z 1 małej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. 

Sposób przygotowania:

  • Komosę opłukać, zalać wodą 2 cm ponad poziom ziaren, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Odparować pozostałą wodę.
  • Bataty umyć, obrać, pokroić w plastry, doprawić połową przypraw w połączeniu z oliwą i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Dodać do batatów równomiernie rozkładając ją ich wierzchu, posypać resztą przypraw i skropić oliwą – całość piec kolejne 5 minut.
  • Orzechy pokroić i podprażyć na patelni. Pomidorki przekroić na pół a ogórka w cienkie słupki – nasza wskazówka, najlepiej użyć małych gruntowych.
  • Wszystkie składniki ułożyć obok siebie na talerzu: komosę, bataty, ciecierzycę, pomidorki, ogórek, orzechy, kiełki słonecznika.
  • Łączymy wszystkie składniki sosu, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę dobroci polewamy sosoem i dodajemy kolendrę. Smacznego!

     

    2. CIASTECZKA Z CIECIERZYCY Z MASŁEM ORZECHOWYM:

Składniki:

  • 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura
  • 5 czubatych łyżek masła orzechowego
  • 5 łyżek erytrytolu
  • ziarenka z poły laski wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki gorzkiej czekolady lub czekolada pokrojona w drobne kawałki

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączyć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dodać masło orzechowe, erytrytol z wanilią, proszek do pieczenia i całość zblendować na gładką masę. Gotową masę podzielić na małe części, ulepić kulki i spłaszczyć. Na wierz posypać płatki gorzkiej czekolady. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawać gdy całkiem wystygną.

Voilà! Szybko i smacznie!

 

    3. TOFUCZNICA POLECA SIĘ NA WEGE ŚNIADANIE

Składniki:

  • kostka tofu wędzonego Naura (180 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki czarnej soli himalajskiej – kluczowy składnik, który zastępuje charakterystyczny, siarkowy aromat jajek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta kurkumy – dzięki niej tofucznica nabierze żółtego koloru, niczym jej pierwowzór

Sposób przygotowania:

Tofu pokrusz i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Użycie tofu wędzonego sprawi, że nasza tofucznica będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Następnie do masy dodaj czarną sól oraz pieprz, do­kład­nie za­mie­szaj i wlej odrobinę wody w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Kiedy cała woda od­pa­ru­je tofucznica jest gotowa do spałaszowania.

 

    4. WEGE KANAPECZKI

Składniki:

  • Twoje ulubione pieczywo
  • Nowalijki: sałata, rzodkiewka, pomidorki, szczypiorek. pomidorki, ogórek
  • Papryka
  • Rukola
  • Tofu wędzone lub marynowane Naura

 

Sposób przygotowania:

Nic prostszego! Zrób kanapki tak jak lubisz a zamiast tradycyjnej wędliny spróbuj tofu pokrojonego w plasterki. Polecamy jako drugie śniadanie lub szybki lunch w pracy! Smakuje przepysznie! 

 

     5. EKSPRESOWA WEGE PRZEKĄSKA

Składniki:

  • Gotowa do spożycia pasta warzywna Naura 
  • Wafle jaglane lub kukurydziane z solą morską Naura

Sposób przygotowania:

Przepis prostszy od kanapek. Nie ma nic lepszego na małego głoda niż lekkie wafle posmarowane wegańską pastą. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Ciasteczka jęczmienne  do szkolnego lunchboxa

Ciasteczka jęczmienne do szkolnego lunchboxa

Czy chcemy, czy nie wrzesień zapukał do naszych drzwi a wraz z nim nowy rok szkolny. Widzimy jeden plus tej całej sytuacji - z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie.na lepsze! Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego...

Wakacyjny deser bez curku

Wakacyjny deser bez curku

Kto nie kocha drożdżowego ciasta? My znamy samych jego zwolenników i myślimy że również wśród naszych czytelników tacy się znajdą. Aby deser ze spokojnym sumieniem móc wkomponować w jadłospis, przygotujemy go w wersji bez cukru i wegańskiej. Uprzedzamy wszystkich...

Najszybszy chłodnik świata!

Najszybszy chłodnik świata!

Najszybszy sposób na super smaczny i super szybki chłodnik na bazie naszego soku z buraka. Do przygotowania potrzebujesz: 2 pęczki rzodkiewek 1 duży ogórek szklarniowy 1 awokado 1 ząbek czosnku kilka gałązek kopru pół pęczka szczypiorku 1 litr jogurtu naturalnego 1...