- BUDDHA BOWL – super miska pełna zdrowia
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 batat
- ½ szklanki posiekanych migdałów lub dyni
- 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura
- garść pomidorków koktajlowych
- ogórek
- ½ opakowania kiełków słonecznika
- przyprawy: sól i pieprz, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki
- 3 łyżki oliwy extra
- 4 łyżki posiekanej kolendry lub innych ziół.
SOS: 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżka sosu sojowego, wyciśnięty sok z 1 małej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Komosę opłukać, zalać wodą 2 cm ponad poziom ziaren, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Odparować pozostałą wodę.
- Bataty umyć, obrać, pokroić w plastry, doprawić połową przypraw w połączeniu z oliwą i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Dodać do batatów równomiernie rozkładając ją ich wierzchu, posypać resztą przypraw i skropić oliwą – całość piec kolejne 5 minut.
- Orzechy pokroić i podprażyć na patelni. Pomidorki przekroić na pół a ogórka w cienkie słupki – nasza wskazówka, najlepiej użyć małych gruntowych.
- Wszystkie składniki ułożyć obok siebie na talerzu: komosę, bataty, ciecierzycę, pomidorki, ogórek, orzechy, kiełki słonecznika.
- Łączymy wszystkie składniki sosu, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę dobroci polewamy sosoem i dodajemy kolendrę. Smacznego!
2. CIASTECZKA Z CIECIERZYCY Z MASŁEM ORZECHOWYM:
Składniki:
- 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura
- 5 czubatych łyżek masła orzechowego
- 5 łyżek erytrytolu
- ziarenka z poły laski wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki gorzkiej czekolady lub czekolada pokrojona w drobne kawałki
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dodać masło orzechowe, erytrytol z wanilią, proszek do pieczenia i całość zblendować na gładką masę. Gotową masę podzielić na małe części, ulepić kulki i spłaszczyć. Na wierz posypać płatki gorzkiej czekolady. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawać gdy całkiem wystygną.
Voilà! Szybko i smacznie!
3. TOFUCZNICA POLECA SIĘ NA WEGE ŚNIADANIE
Składniki:
- kostka tofu wędzonego Naura (180 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pół łyżeczki czarnej soli himalajskiej – kluczowy składnik, który zastępuje charakterystyczny, siarkowy aromat jajek
- szczypta pieprzu
- szczypta płatków chilli
- szczypta kurkumy – dzięki niej tofucznica nabierze żółtego koloru, niczym jej pierwowzór
Sposób przygotowania:
Tofu pokrusz i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Użycie tofu wędzonego sprawi, że nasza tofucznica będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Następnie do masy dodaj czarną sól oraz pieprz, dokładnie zamieszaj i wlej odrobinę wody w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Kiedy cała woda odparuje tofucznica jest gotowa do spałaszowania.
4. WEGE KANAPECZKI
Składniki:
- Twoje ulubione pieczywo
- Nowalijki: sałata, rzodkiewka, pomidorki, szczypiorek. pomidorki, ogórek
- Papryka
- Rukola
- Tofu wędzone lub marynowane Naura
Sposób przygotowania:
Nic prostszego! Zrób kanapki tak jak lubisz a zamiast tradycyjnej wędliny spróbuj tofu pokrojonego w plasterki. Polecamy jako drugie śniadanie lub szybki lunch w pracy! Smakuje przepysznie!
5. EKSPRESOWA WEGE PRZEKĄSKA
Składniki:
- Gotowa do spożycia pasta warzywna Naura
- Wafle jaglane lub kukurydziane z solą morską Naura
Sposób przygotowania:
Przepis prostszy od kanapek. Nie ma nic lepszego na małego głoda niż lekkie wafle posmarowane wegańską pastą.
0 komentarzy