3 sposoby na wykorzystanie strączków

| Blog

Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla roślinożerców, gdyż zawierają białko o puli aminokwasów zbliżonej do białka pochodzenia zwierzęcego. Dzisiaj przygotowaliśmy aż 3 pomysły na smaczne i zdrowe wykorzystanie strączków. Polecamy je nie tylko weganom, ale i wszystkim entuzjastom zdrowej kuchni.

Burgery z ciecierzycy i batatów

Do przygotowania burgerów potrzebujesz:

  • ½ szklanki suchej ciecierzycy Naura
  • 400 g batatów
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej Naura
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej Naura
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Ciecierzycę i kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bataty upiecz do miękkości i zmiksuj na purée razem z ciecierzycą. Masę dodaj do reszty składników, wymieszaj i uformuj kotlety. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub usmażyć na oleju rzepakowym. Podawaj z warzywami w pełnoziarnistej bułce.

Kremowa zupa z soczewicy

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • 1 cebula i 2 ząbki czosnku
  • 1 kubek pomarańczowej soczewicy Naura
  • 1 litr wody
  • 2 kostki warzywne Naura
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • orientalne przyprawy do smaku, takie jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, chili, cynamon

Pokrój w kostkę cebulę, posiekaj czosnek i podsmaż na oleju kokosowym. Następnie dodaj soczewicę oraz przyprawy i zalej wszystko bulionem. Gotuj do momentu aż soczewica stanie się miękka i zmiksuj. Na koniec dodaj mleko kokosowe.

Naleśniki z soczewicą

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Składniki farszu:

  • 1,5 szklanki soczewicy brązowej Naura
  • 2 kostki tofu wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Soczewicę ugotuj według wskazówek na etykiecie i odstaw do wystygnięcia. Składniki na ciasto zmiksuj i usmaż naleśniki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj do niej pozostałe składniki w tym ugotowaną soczewice i wymieszaj. Naleśniki nadziej farszem i zwiń w ruloniki.

Życzymy Wam smacznych strączków!

1 komentarz

  1. Zakupy U Andrzeja

    Ten blog jest po prostu niesamowity – jego różnorodność, głębia treści i profesjonalne podejście do każdego tematu sprawiają, że nie tylko uczę się nowych rzeczy, ale także czuję się częścią społeczności, która stara się wspólnie rozwijać i dzielić się wiedzą oraz doświadczeniem, co jest dla mnie niezwykle inspirujące i motywujące!

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...