Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla roślinożerców, gdyż zawierają białko o puli aminokwasów zbliżonej do białka pochodzenia zwierzęcego. Dzisiaj przygotowaliśmy aż 3 pomysły na smaczne i zdrowe wykorzystanie strączków. Polecamy je nie tylko weganom, ale i wszystkim entuzjastom zdrowej kuchni.
Burgery z ciecierzycy i batatów
Do przygotowania burgerów potrzebujesz:
- ½ szklanki suchej ciecierzycy Naura
- 400 g batatów
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej Naura
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej Naura
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Ciecierzycę i kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bataty upiecz do miękkości i zmiksuj na purée razem z ciecierzycą. Masę dodaj do reszty składników, wymieszaj i uformuj kotlety. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub usmażyć na oleju rzepakowym. Podawaj z warzywami w pełnoziarnistej bułce.
Kremowa zupa z soczewicy
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
- 1 cebula i 2 ząbki czosnku
- 1 kubek pomarańczowej soczewicy Naura
- 1 litr wody
- 2 kostki warzywne Naura
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 300 ml mleka kokosowego
- orientalne przyprawy do smaku, takie jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, chili, cynamon
Pokrój w kostkę cebulę, posiekaj czosnek i podsmaż na oleju kokosowym. Następnie dodaj soczewicę oraz przyprawy i zalej wszystko bulionem. Gotuj do momentu aż soczewica stanie się miękka i zmiksuj. Na koniec dodaj mleko kokosowe.
Naleśniki z soczewicą
Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Składniki farszu:
- 1,5 szklanki soczewicy brązowej Naura
- 2 kostki tofu wędzonego
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
Soczewicę ugotuj według wskazówek na etykiecie i odstaw do wystygnięcia. Składniki na ciasto zmiksuj i usmaż naleśniki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj do niej pozostałe składniki w tym ugotowaną soczewice i wymieszaj. Naleśniki nadziej farszem i zwiń w ruloniki.
Życzymy Wam smacznych strączków!
Ten blog jest po prostu niesamowity – jego różnorodność, głębia treści i profesjonalne podejście do każdego tematu sprawiają, że nie tylko uczę się nowych rzeczy, ale także czuję się częścią społeczności, która stara się wspólnie rozwijać i dzielić się wiedzą oraz doświadczeniem, co jest dla mnie niezwykle inspirujące i motywujące!