Zielone gofry pełnoziarniste

sie 17, 2021 | Blog

Z dżemem, owocami, a może z czekoladą? Jaki jest najlepszy sposób na złociste, chrupiące i lekkie jak chmurka gofry? Jedno jest pewne, niezależnie od dodatków i formy podania – wyróżnia je klasyczna krateczka! To właśnie ona sprawia, że są wyjątkowo chrupkie i uwielbiane przez wszystkich łasuchów. Nasze dzisiejsze gofry w kształcie serduszek, również mają klasyczny wzór, ale nie są złociste, a zielone, bo z dodatkiem szpinaku. Nie jest jeszcze wystarczająco zdrowo? W takim razie zamieńmy klasyczną mąkę na wersję pełnoziarnistą, a cukier na ksylitol. Tak powstaną najzdrowsze gofry na świecie!

Składniki ciasta:

  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej Naura
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka świeżego szpinaku

Krok 1. Mąkę przesiej z odrobiną sody, a następnie wymieszaj z ksylitolem i solą.

Krok 2. Jajko zmiksuj za pomocą blendera wraz ze szpinakiem, dodaj olej, a następnie jogurt.

Krok 3. Zmieszaj obie mikstury ze sobą, za pomocą dużej łyżki i odłóż na 20 minut.

Krok 4. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry do momentu, aż będą złociste i chrupiące.

Zdrowa podpowiedź!

Gofry smakują najlepiej w duecie z pasztetem z pieczonych warzyw Naury.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Ekspresowa zupa pomidorowa

Ekspresowa zupa pomidorowa

Zimą najbardziej tęsknimy za… świeżymi, malinowymi pomidorami! Kremowa zupa na bazie aromatycznych pomidorów, to prawdziwy rarytas, a jednocześnie ukochana potrawa niejednego, małego łasucha. Co zrobić kiedy dzieciaki domagają się ulubionego dania, a obecne w sklepie...

Zawsze miękkie pierniczki

Zawsze miękkie pierniczki

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków? My również, dlatego postanowiliśmy przygotować specjalną recepturę, która sprawi, że pierniczki będą miękkie i gotowe do pałaszowania od razu po upieczeniu! W sam raz dla niecierpliwych....

Wrapy z tofu

Wrapy z tofu

Czy fast food może być zdrowy? Dziś przekonamy Cię, że tak! A to dlatego, że nie szybkość wykonania dania ma tu znaczenie, ale składniki jakich użyjesz. Fast food nie jest daniem zarezerwowanym wyłącznie dla mięsożerców! Kotleciki wegańskie, nasiona roślin...