Zawsze miękkie pierniczki

| Blog

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków? My również, dlatego postanowiliśmy przygotować specjalną recepturę, która sprawi, że pierniczki będą miękkie i gotowe do pałaszowania od razu po upieczeniu! W sam raz dla niecierpliwych. Pierniczki to przysmak idealny do schrupania pomiędzy wigilijnymi potrawami lub powieszenia na choince. Jakie są idealne pierniki? Aromatyczne, słodkie i mięciutkie. O ich smaku i miękkości decydują odpowiednie proporcje składników i korzenne przyprawy, które nadają ten niezwykły świąteczny klimat. Samo pieczenie i dekorowanie to jedna z najpiękniejszych tradycji świątecznych, która z pewnością nie może Cię ominąć!

Do przygotowania najlepszych i mięciutkich jak chmurka pierniczków potrzebne Ci będą:

  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 100 g oleju koksowego
  • ½ szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao

Krok 1. Miód podgrzej w garnku z cukrem oraz przyprawami i odstaw do ostudzenia.

Krok 2. Następnie połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć jednolite ciasto.

Krok 3. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego pierniczki za pomocą ulubionych, świątecznych foremek.

Krok 4. Poukładaj je na formie, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 6 minut.

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Szybkie placuszki jaglane

Szybkie placuszki jaglane

Skończyły Ci się pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka? Robiłaś już tortille, naleśniki, a Twój maluch zupełnie odmawia klasycznych kanapek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – 5 minutowe placuszki z płatkami jaglanymi. Obiecujemy, ze zawrócą w...

Szybkie ciasto z kubka

Szybkie ciasto z kubka

Łapie Cię czasem ochota na słodkie, puszyste ciasto, ale po pracowitym dniu zupełnie nie masz ochoty na pieczenie, a co najważniejsze nie chcesz czekać godziny aż będzie gotowe? Chciałbyś spałaszować rozpływający się w ustach, słodki deser, najlepiej jeszcze ciepły i...

Owsianka daktylowa

Owsianka daktylowa

Koniec lata to dobra pora, aby urozmaicić nieco naszą tradycyjną śniadaniową rutynę i zamienić  klasyczną owsiankę na coś nowego. Jabłko i cynamon to dobra kombinacja, szczególnie na chłodniejsze dni, ale po pewnym czasie może nam się znudzić. A co powiesz na...