Wiosenne koktajle

maj 9, 2022 | Blog

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowegouczestniczy w tworzeniu w skórze kolagenu i ułatwia wchłanianie żelaza niehemowego, które występuje np. w szpinaku. W owocach, jak i sokach owocowych znajdziesz także duże ilości antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia komórek, zapewniając nam witalność i młody wygląd.

Popularne smoothie to świetny sposób na szybkie uzupełnienie wspomnianych składników. Mamy dziś dla Ciebie aż cztery propozycje barwnych koktajli, każdy w innym, iście wiosennym kolorze.

Różowe smoothie 

składniki:

  • 100 ml soku z buraka Naura
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 banan
  • pół szklanki truskawek
  • 1 łyżeczka płatków owsianych

Fioletowe smoothie 

składniki:

  • 1 szklanka soku z jabłek Sok Drwala
  • ¾ szklanki borówek
  • 1 banan wcześniej zamrożony
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 1 łyżeczka mielonego lnu

 

 

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...

Wege curry z soczewicą

Wege curry z soczewicą

Kuchnia indyjska obfituje w aromatyczne, ostre przyprawy, które niewątpliwie świetnie smakują, ale mają jeszcze jedną, bardzo istotną zaletę – perfekcyjnie rozgrzewają! Jesteśmy przekonani, że właśnie tego Ci potrzeba w te jesienne, mroźne wieczory. Flagowym daniem...