Wegańskie burgery z tofu

sierpień 4, 2021 | Blog

Burger to danie o wielu twarzach, które dotychczas rzadko kojarzyło się zdrową kuchnią. Całe szczęście podejście do tej kultowej potrawy zmieniło się w ostatnich latach i nieoczekiwanie burgery stały się nieodłącznym elementem zdrowej diety. Wpływ na ten trend z pewnością miały restauracje wegańskie, specjalizujące się w burgerach roślinnych, które niejednokrotnie przewyższają smakiem te tradycyjne. Buszując po sezonowych restauracjach, bez większych problemów znajdziecie burgera z cieciorki, buraka, tempehu czy tofu. Idąc tym tropem, postanowiliśmy stworzyć własną i oczywiście bardzo zdrową wersję wegańskiego burgera, z wykorzystaniem nowego w naszej ofercie – tofu!

Do przygotowania burgerów dla całej rodziny potrzebne Ci będą:

  • 2 opakowania tofu marynowanego Naura
  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej Naura
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Krok 1: Rozkrusz tofu za pomocą widelcana drobne kawałeczki. Następnie dodaj do tofu pozostałe składniki i odstaw masę na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2. Kiedy masa już nabierze odpowiedniej konsystencji, uformuj z niej niewielkie kulki, a następnie lekko uciśnij w dłoni, tak aby powstały dwucentymetrowe krążki.

Krok 3. Teraz wystarczy upiec nasze burgery. W tym celu poukładaj krążki na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

Krok 4. Burgery podawaj w pełnoziarnistej bułce, z ulubionymi warzywami, musztardą Naury i… hummusem z marchewki Naury. Nasza bestsellerowa pasta kanapkowa świetnie sprawdza się również w formie sosu do wegańskich burgerów.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Domowe krakersy z mąki żytniej

Domowe krakersy z mąki żytniej

Szukasz szybkiej, smacznej, a dodatkowo zdrowej przekąski, którą możesz poczęstować znajomych? Jesienne wieczory to idealna pora, by nadrobić towarzyskie zaległości. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie seans filmowy, planszówki czy zwykłe pogaduchy,...

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Naleśniki – ulubione danie wszystkich dzieci. Sami w dzieciństwie nie potrafiliśmy się im oprzeć, szczególnie wtedy, gdy w całym domu unosił się aromat smażonych placków. Klasyczne z serem, owocowe z konfiturą – wszystkie smakowały obłędnie. Dzisiaj chcemy przekonać...

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Witaj szkoło! Dziś rozpoczynamy nowy rok szkolny i z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie. Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego lunchboxa, żeby sprawić radość dzieciakom w pierwszym dniu szkoły. Drugie śniadanie...